Elveszik-e a munkahelyeket a robotok? – erről szavaz az Európai Parlament

Adóztassák meg a robotokat, és ebből adjanak mindenkinek olyan bért, amelyikből meg lehet élni! Ezt javasolja Benoit Hamon, a szocialista párt jelöltje az elnökválasztáson Franciaországban.

Ellentétben Németországgal, Amerikával vagy Svájccal, Franciaországban hagyományosan magas a munkanélküliség (több mint 9%). Bár ez a szám már a második éve csökken, sokan félnek a munkanélküliségtől. Gyanakodva figyelik a robotok térhódítását, hiszen a munkahelyüket féltik. Vajon joggal?

A robotok több munkahelyet teremtenek, mint ahányat megszüntetnek

Ezzel az optimista jóslattal szolgál a Munkaügyi Tanács tanulmánya, melyet nemrég tettek közzé Franciaországban. Eszerint az OECD országokban (ennek a szervezetnek Magyarország is tagja) az várható,  hogy a robotok mindössze a munkahelyek 10%-át szüntetik meg, és ennél valószínűleg többet hoznak. Azt, hogy hány munkahely szűnik meg a digitalizáció miatt, elég pontosan be tudjuk lőni, de hogy hány új munkahely jön így létre, azt csak becsülni tudjuk – nyilatkozta a Le Figarónak a tanulmány szerzője.

A lap meginterjúvolt egy fiatal informatikust is, akik nemrég indult vállalkozásával szinte mindenki számára kínál alkalmazásokat. Sergine Dupuy, a Beeboss kisvállalkozás főnökasszonya elmondta: személyre szabott alkalmazásokat kínálnak mindenkinek. A nagyvállalatok főnökeinek és munkatársainak éppúgy, mint a betegeskedő kisnyugdíjasnak vagy az álláskereső bevándorlónak. Olyan változás következik be a munkaerőpiacon, mely mindenkinek a helyzetét megváltoztatja – hangsúlyozza a fiatal francia informatikus.

Mások egyáltalán nem ilyen optimisták: idézik a Frey-Osborne jelentést, mely szerint a robotok a munkahelyek 47%-át megszüntethetik 20 éven belül! Elon Musk amerikai vállalkozó, aki a robotpilótával irányított járművek fő támogatója, nemrég úgy nyilatkozott: ha az emberek nem képezik magukat folyamatosan, akkor a mesterséges intelligencia lenyomja őket. Nemcsak az automatizálás terén, hanem hamarosan a döntéshozatalban is. Egy francia filozófus könyvet adott ki Munkanélküli társadalom címmel. Raphael Liogier szerint a robotok előbb vagy utóbb, de kiszorítják az embert a munkaerőpiacról. Kérdés, hogy akkor mi lesz? Ez a veszély egyelőre nem fenyeget – állítja a korábban idézett fiatal francia informatikus. Sergine Dupuy rámutat arra: Dél Koreában vagy Svájcban sokkal fejlettebb az automatizálás, mint Franciaországban, mégis rekord alacsony a munkanélküliség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez