Öt év után új “arab tavasz” – már kijárási tilalmat vezettek be Tunéziában

Egyre feszültebb a helyzet az észak-afrikai országban, ahol országszerte tüntetések voltak a magas munkanélküliség miatt. Főként fiatalok vonultak az utcára tiltakozni, akik több esetben is összecsaptak a rendőrökkel. A kormány a kialakult helyzet miatt éjszakai kijárási tilalmat rendelt el. Közben a tunéziai elnök nyugalomra szólította fel a lakosságot és arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a jelenlegi zűrzavaros helyzet egyedül a radikális csoportoknak kedvez, akik kihasználhatják a lehetőséget és káoszba taszíthatják az országot.

A kijárási tilalom este 8 órától, reggel 5-ig tart. Egyedül hatósági engedéllyel rendelkező személyek, illetve éjszakai műszakban dolgozók tehetik ki a lábukat ez idő alatt az utcára – ált a tunéziai belügyminisztérium közleményében. A kijárási tilalom bevezetését azzal indokolta a kormány, hogy uralni akarják a helyzetet, mivel az utcára vonuló fiatalok a rendőrökkel való összecsapások előtt és után is randalíroztak, súlyos károkat okoztak. A tüntetések alatt a fiatalok ugyanis boltokat és üzleteket fosztottak ki, az utcákon pedig gumiabroncsokat és gépkocsikat is felgyújtottak.

A mostani tüntetések és zavargások  egy hete robbantak ki Tunézia egyik legszegényebb régiójában, Kasserine-ban, miután  egy 28 éves munkanélküli férfi áramütésben meghalt. A fiatalember egy kormányzati állásra pályázott, de az nem kapta meg, ezért felmászott a kormányzati hivatal előtt található villanyoszlopra, hogy tiltakozását fejezze ki az elutasítása miatt. A 28 éves férfit azonban megrázta az áram és meghalt. Halála óta ezrek vonultak az utcára tüntetni a súlyos szociális problémák miatt. Az emberek, főként a fiatalok elégedetlensége érthető, mivel a 2011-es események óta csak súlyosbodott a helyzet az országban. A munkanélküliséget és a szegénységet ugyanis nem sikerült csökkenteni. A papírokkal rendelkező fiatalok 62% pedig nem talál munkát megának. Az OECD adatai szerint Tunéziában a munkanélküliség jelenleg meghaladtja a 15%.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez