Arab tavasz 2,0

Öt évvel az arab tavaszt kiváltó események után, hasonló okokból vonultak utcára az emberek Tunéziában, pont abban az országban, ahol a 2011-es forradalom komoly változások eredményezett, de ezzel nem mindenki elégedett.

Döntő többségben ismét fiatal munkanélküliek lepték el az utcákat több tunéziai városban, akik a kormánytól várnak megoldást. A 2011-es események óta ugyanis tovább emelkedett a munkanélküliek száma az észak-afrikai országban, ahol a diplomás fiatalok 62%-nak nincsen állása- az OECD adatai szerint.

„Öt éve várunk arra, hogy jobbra forduljanak a dolgok” – mondta egy 30 éves munkanélküli férfi Kasserine-ban, ahol a rendőrök éppen könnygáz-gránátokkal próbáltak véget vetni a tüntetésnek.

Tüntetések voltak még Sidi Bouzidban,  ahonnan öt évvel ezelőtt az arab tavasz elindult,  Ferianában és más városokban. A hatóságok jelezték, hogy két halálos áldozatról tudnak, az egyik egy tüntető volt, mig a másik egy rendőr, aki felborult a kocsijával. Közben kórházi források jelezték, hogy országszerte körülbelül 40 embert láttak el sérülésekkel a tüntetések után.

A tunéziai kormány közben nyugalomra szólította a tüntetőket. A tunéziai elnök pedig azt ígérte, hamarosan ambiciózus munkahelyteremtő program indul.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez