Készül az újabb forradalom – utcára vonultak a rendőrök is

A munkanélküli fiatalok után, most a rendőrök szerveztek tiltakozó megmozdulást, akik a tunéziai fővárosban vonultak fel, hogy béremelést követeljenek.

Az erőszakszervezetek és a kormány között is egyre feszültebb a  viszony, miután megszakadtak a béremelésről szóló tárgyalások. A rendvédelmi erők szakszervezete jelezte, hogy a folyamatosan növekvő inflációval, a rendőrök bére gyakorlatilag elértéktelenedik, ezért a kormány részéről fontos lenne a kiigazítás. A tiltakozó megmozduláson résztvevő rendőrök pedig azzal fenyegetőztek, hogyha nem kapják meg követelésüket, akkor felfüggesztik a munkát.

Közben egy kormányzati tisztviselő is megszólalt az ügyben, aki elmondta, hogy a tárgyalások azért szakadtak meg a szakszervezettel, mert a követeléseik olyan nagyok voltak, amit a kormány képtelen teljesíteni. A demonstráló rendőrök erre azt mondták, hogy szolgálati idejük alatt ők azok, akik „védelmezik az országot” és „kockáztatják a bőrüket”, miközben számláikat képtelenek kifizetni. Egyben utalva az országot ért terrortámadásokra is, amiben több kollégájuk is életét veszítette. Ilyen volt például a tavaly novemberi támadás, amikor terroristák felrobbantották az elnöki gárda egyik buszát, akkor 12-en veszítették életüket. Ezért nem véletlen, hogy a tüntető rendőrök az elnöki palota elé vonultak fel civil ruhában, hogy kifejezzék tiltakozásukat.

Tunéziában jelenleg országszerte kijárási tilalom van érvényben, miután a zavargások robbantak ki több városban. Főként munkanélküli fiatalok vonultak az utcára, hogy elégedetlenségüknek adjanak hangot. A 2011-es események óta ugyanis a munkanélküliség és a szegénység mértéke csak nőtt az országban és ezért sokan a kormány hibáztatják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez