Nyugodtan csomagoljon – Tunézia mindent megtesz a biztonságért

A nemrég történt tunéziai terrortámadások, és az azt követő turisztikai intézkedések bemutatására tartott szűk körű sajtótájékoztatót a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal.

A mai sajtótájékoztatón betegség miatt a Tunéziai Köztársaság Magyarországi Nagykövete nem tudott jelen lenni, de a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal képviselője, Leith Ben Zakour mindenről tájékoztatta az egybegyűlteket. A tájékoztató elején nyilvánvalóvá tették, hogy „gyáva cselekedetnek minősítik” a június 26-i terrortámadást.

Tunézia kormánya nem várt sokat: rohamtempóban kezdték el megerősíteni a biztonságot az országban. Az tragédiát követő minisztertanács ülés célja a biztonság erősítése, és az idegenforgalom stabilizálása volt. A biztonsági intézkedések első és legfontosabb lépéseként 1600 felfegyverzett rendőrt állítottak szolgálatba, akik a tengerparton teljesítenek folyamatos szolgálatot. Ez utóbbi látvány nem volt korábban megszokott a partokon és a szállodák környékén, sőt a szállodák vezetői korábban ellenezték is, hiszen a fegyveres erők látványa félelmet keltett a turistákban.

„Mára ez megváltozott”- mondta Leith Ben Zakour. „A szörnyű események után ez megnyugtató mindenki számára, és mindenki biztosítunk, hogy a rendőrök kedvesek, és azt a célt szolgálják, hogy védjék az embereket.”

Az 1600 rendőrön kívül további 18 ezer rendőr teljesít szolgálatot a városokban, idegenforgalmi látványosságok helyszínein. Megerősítették a szárazföldi határok védelmét is: jóval több katona van szolgálatban. A beutazáskor történő ellenőrzéseket is sokkal szigorúbban veszik.

A terrorcselekményt követő 48 órában a turizmus fenntartása érdekében támogatást nyújtottak a szállodaipar további működése céljából. Többek között adókedvezményt kaptak a hotelek, illetve a banki hitelek határidejét tolták ki. Támogatások élvez a légiforgalom is: október végéig a kormány fizeti az üres helyeket az utazásszervezőknek.

A kormány egyik fő célja, hogy Tunézia továbbra is úti cél maradjon. Franciaország, Nagy-Britannia és Németország belügyminiszterének tunéziai látogatása a szolidaritást kívánja erősíteni, illetve az Egyesült Államok és a többi európai ország is támogatását mutatta.

Szolidaritást egyébként nem csak a különböző országok képvelői, de az egyszerű emberek is vállaltak. Június 26-án a rendőrség kiérkezése előtt emberi lánc alakult ki: az emberek elállták a terroristák útját. Az Egyesült Királyságból érkezett turisták megtagadták, hogy haza vigyék őket, maradni akartak. Hat repülőgépből négy üresen ment vissza.

A terrortámadás idején összesen 950 magyar turista volt az országban, egyikük sem sérült meg. Közülük csupán 15-en kérték a hazatérést.

Tunéziában ezen kívül lelki támasz csoport, pszichológiai csoport is alakult, ami lelkileg segíti a sebesülteket, azok családtagjait, és azokat, akik jelen voltak a terrortámadás helyszínén.

Július 3-án közel 1000 turista vacsorázott a Ramadan alkalmából az utcán, mondván: nem félnek a terrorizmustól, és ebben sokan támogatják is őket. Azóta sokan a strandokon vacsoráznak.

A Kartago Tours képviselője elmondta: „jelenleg heti két járatot indítunk Tunéziába, érezhető tehát enyhe enyhülés a kiutazásban. Azonban ezzel együtt a tunéziai szállodák rengeteg kedvezményt biztosítanak, így olcsóbban lehet nyaralni az országban.”

A sajtótájékoztatón mindenkit biztosítottak arról, hogy Tunézia biztonságos, és várják a turistákat.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez