Nem vállalta Trump jelöltje – mégsem a perzsául is beszélő Harward lesz a nemzetbiztonsági tanácsadó

A 60 éves Robert Harward személyes okokra hivatkozott, de az őt jól ismerők szerint megvoltak a saját feltételei, melyeket az elnök csapata nem fogadott el.

A hírek szerint saját csapatot akart a Fehér Házban az ellentengernagy, akinek megvannak a maga elképzelései az USA stratégiai érdekeiről. Ezek nem biztos, hogy egybeesnek Trump elképzeléseivel, melyekről senki nem tud semmi biztosat. Az előző nemzetbiztonsági tanácsadónak azért kellett mennie, mert már akkor bizalmas megbeszéléseket folytatott Oroszország washingtoni nagykövetével, amikor még nem tette le az esküt a Fehér Házban.

Ki lesz ezek után az új nemzetbiztonsági tanácsadó Washingtonban? Két nevet emlegetnek. Az egyik Keith Kelly háromcsillagos tábornok, aki jelenleg is betölti ezt a tisztséget. Ő volt Flynn tábornok helyettese. Tapasztalt veterán, aki már Vietnamban is szolgált. 72 éves, tehát még Trumpnál is idősebb.

A másik jelölt David Petraeus négycsillagos tábornok, aki Afganisztánban és Irakban is szolgált. A CIA igazgatója is volt, de erről a posztról egy kínos botrány miatt távoznia kellett. Viszonyt folytatott ugyanis egy csinos fiatal újságírónővel, aki megírta az életrajzát. Ez nemcsak erkölcsi szempontból volt kínos, hanem jogi szempontból is tarthatatlan helyzetet eredményezett. A beszélgetések során ugyanis Petraeus tábornok elárult néhány államtitkot is. Emiatt távoznia kellett és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Most is feltételesen van szabadlábon. Ha tehát ő lesz az új nemzetbiztonsági tanácsadó, akkor jeleznie kell az őt ellenőrző büntetésvégrehajtási tisztnek: azért hagyja el lakhelyét, hogy az elnöknek adjon tanácsokat a Fehér Házban Washingtonban.

Fotó: Robert Harward (balról) Afganisztánban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez