Nemcsak Afrikában szervez karitatív missziókat a Magyar Afrika Társaság

Árvaházak és iskolák támogatása, orvosi missziók, mezőgazdasági ismeretek és technológiák terjesztése. Szerteágazó jótékonysági munkát végez a fekete földrészen a Magyar Afrika Társaság, az AHU. De tevékenységük nemcsak az afrikai emberek életének megkönnyítését szolgálja. Itthon és a határon túli magyarok lakta területeken is segítenek.

A társaság afrikai jótékonysági programjairól ismert. Kevesen tudják, hogy munkájuk kiterjed Magyarországra, illetve a határon túli területekre is. Hogy miképpen, arról beszélgettünk az AHU protokollfőnökével, Orzói Zsuzsával.

– A jövő héten Erdélybe indul adomány. A Magyar Nyelvőr Alapítvány csapata magyar nyelvű könyveket visz, elősegítve ezzel, hogy azoknak a határon túli magyaroknak is legyen lehetőségük anyanyelvükön olvasni, akiknek a körülményei egyébként ezt nem engedhetnék. Számos iskolát is útba ejtenek, mi pedig a kérésükre tanszereket gyűjtöttünk, ezeket az ottani gyerkőcöknek osztják majd ki. Ehhez a kezdeményezéshez több iskola és magánszemély is csatlakozott, könyveket, füzeket, ceruzákat, tollakat, radírokat, hegyezőket, vonalzókat, körzőket hoztak – ezek mind elindulnak most Erdélybe. Velük megy az AHU képviseletében Könczöl Zsófia humanitárius munkatárs is, aki előadásokat tart a társaság munkájáról és az önkéntességről.

– A határokon belül mi most az AHU legfontosabb terve?

– Régóta dédelgetjük egy mentőautó megvásárlásának ötletét. Mostanra eljutottunk oda, hogy adományokból meg is tudjuk ezt venni. Terveink szerint hetente egyszer vagy kétszer Budapesten szállnánk be a mentésbe, a többi napokon pedig az ellátatlan falvakban tevékenykedne, például szűréseket is végezne az orvosokból, ápolókból és mentősökből álló önkéntes csapat. Ők az AHU Medical Team tagjai, vannak köztük olyanok, akik már részt vettek afrikai orvosi misszióinkban, és olyanok is, akik még csak készülnek erre. Most több mint 40-en vannak, de folyamatosan bővül a csapat.

– Közeleg az Utazás Kiállítás(március 2-5), és benne az Afrika Expo. Immár hatodszor lesz kint a Magyar Afrika Társaság. Milyen programmal készültök?

– Az AHU az Afrika Expo területén lesz jelen az A pavilonban. Könyveket viszünk, lesznek kiállítások, hajfonás, arcfestés és előadásokat is szervezünk. A 20 éve Afrikában önkénteskedő és a térség támogatásának lendületet adó  Pam Young az önkéntességről, Afréka, dr. Fodor Réka pedig az afrikai élményeiről, az orvosi missziókról számol be. Árulni fogunk Afrikában készült nyakláncokat és karkötőket is – ezeknek nincs áruk, aki adományt ad az AHU karitatív tevékenységéhez, az vihet belőlük.

Fotó: Az AHU Medical Team néhány tagja. Balról Orzói Zsuzsa.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez