Hazaárulással gyanúsítják az ukrán Trumpot

Andrij Artemenko parlamenti képviselőt nevezik hívei ukrán Trumpnak, amióta nyíltan az elnöki posztra tör Kijevben. Az ambiciózus ukrán oligarcha nemrég béketervet nyújtott be Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának.

Ebben azt javasolják: Ukrajna fogadja el azt, hogy Oroszország annektálta a Krímet. Hivatalosan megmaradna Ukrajna területi egysége és az oroszok 50 vagy 100 évre bérbe vennék a Krímet. Hazaárulás! – kiáltották többen Kijevben, miután a New York Times nemrégiben napvilágra hozta a tervezetet, melyet Donald Trump ügyvédje juttatott el a Fehér Házba. Hárman dolgozták ki az ukrajnai béketervet: Artemenko, Cohen ügyvéd, akinek neje Ukrajnában született és Felix Slater, aki még a Szovjetunióban született, de már New Yorkban nőtt fel. A béketervet még Flynn tábornoknak nyújtották be, aki kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkezett. Ezért is bukott meg. Az új nemzetbiztonsági tanácsadó sokkal kritikusabb Moszkvával szemben, de Ukrajnában így is nyugtalankodnak: mi lesz, ha Donald Trump a fejük felett megállapodik Vlagyimir Putyinnal?!

A kijevi sajtó nagy része orosz ügynöknek titulálja Artemenkót. A krimi tatárok képviselője, Refat Csubarov egyenesen hazaárulással vádolja az ukrán Trumpot, mondván: üldözik a tatár kisebbséget a Krímben. Csubarov, aki tagja a parlamentnek Kijevben, képviselőtársa letartóztatását követeli. A főügyészség nyomozásba kezdett a béketerv ügyében. Nem menekülők el! – nyilatkozta Artemenko a helyi sajtóban. Szerinte politikai támadásról van szó. Artemenko már töltött 2,5 évet börtönben korrupciós váddal. Akkor is azt mondta, hogy politikai motiváció állt az ítélet mögött. Trump Oroszország-politikájának kulcskérdése Ukrajna. A választási kampány során bírálta az Obama kormányzat Ukrajna-politikáját, és azt állította: ha hatalomra kerül, akkor pillanatok alatt rendezi a bonyolult kérdést. Most azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy az ukrán Trumpot hazaárulás miatt hamarosan börtönbe csukhatják Ukrajnában…

Fotó: Andrij Artemenko / Facebook

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez