74 holttestet sodort partra a víz Líbia partjainál

A Vöröskereszt jelentése szerint baleset történhetett a tengeren, és akár kétszer ennyi áldozat is lehet.

Kedden Líbia északi partjainál, Zawiya városához közel találták meg a 74 holttestet, melyeket a víz sodort a szárazföld közelébe. Az AfricaNews beszámolója szerint a Vöröskereszt munkatársai egy kilyukadt gumicsónakot is találtak a tengeren, ezért számítanak még további holttestek felbukkanására – az ilyen csónakokon ugyanis akár 120-an is összezsúfolódnak, hogy egy jobb élet reményében a vízen keresztül eljussanak Olaszországba.

Idén már többször történt a mostanihoz hasonló, több tucat ember életét követelő tragédia: január első heteiben például 270 ember fulladhatott a Földközi-tengerbe a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) jelentése szerint. A keddi eset pedig újból rávilágít a menekülthelyzet súlyosságára.

Az EU új menekültpolitikája részeként a jövőben az Unió segélyt adományozna Líbiának, hogy az ország fejlessze parti őrsége képzettségét és technológiáját. Ettől azt várják, hogy a helyi erők még időben megakadályozzák majd a menekülteket abban, hogy elérjék a nemzetközi vizeket vagy egyáltalán, hajóra szálljanak. Ezen kívül átmeneti tábort is létrehoznának EU-s finanszírozásból Líbiában, ennek az orvosi ellátását Olaszország biztosítaná.

 

Fotó: Africanews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez