Moszul – roham a reptér ellen

A repülőtér visszafoglalására indítottak ostromot az iraki biztonsági erők. Az Iszlám Állam a kifutópályákat már megsemmisítette, de így is hatalmas siker volna a légikikötő visszafoglalása. De gyakorlati hozadéka is volna: a hatalmas területről könnyen ellenőrizhetők a délről Moszulba vezető utak.

Kulcseleme a Moszul nyugati feléért indított offenzívának a reptér elfoglalása. A BBC tudósítója, aki az iraki katonák között van, azt jelentette reggel, hogy már elérték a reptér határát. Az iraki erők a légikikötővel párhuzamosan megrohamozták a közeli al-Ghazlani katonai tábort is, onnét súlyos harcokat jelentett az AP.  Mindkét létesítmény Moszul déli részén fekszik, a Tigris nyugati partján. A város keleti felét már januárban visszafoglalták az Iszlám Államtól a kormányerők. Az ISIS 2014 óta tartotta kezén Irak második legnagyobb városát.

A környék lakóit röplapok figyelmeztették a készülő offenzívára. A hadsereg vezetői szerint a keskeny, kanyargós nyugat-moszuli utcák megnehezítik a dolgukat. A keleti városrésznél valamivel kisebb nyugatit jóval sűrűbben lakják, és nem egy olyan kerület van, melynek lakói többnyire az Iszlám Állam hívei.

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki a városban rekedt civilek sorsa miatt. Különböző jelentések szerint ők akár 650 ezren is lehetnek, miközben úgy 160 ezren hagyhatták el Moszult és környékét. A világszervezet arról számolt be, hogy januárban a moszuli harcokban meghaltak több mint a fele civil volt.

A város két oldalát ma semmi nem köti össze, a légicsapások az összes hidat lerombolták a Tigris folyón.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez