Pénzért vették meg a riói olimpiát?

A párizsi Le Monde exkluzív információi szerint igen.

Egy dúsgazdag brazil üzletember az utolsó percben 1,5 millió dollárt utalt át a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik befolyásos tagjának, aki a saját szavazata mellett másokat is meg tudott győzni arról, hogy melyik városra kell szavazni. Lamine Diack akkor a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke volt. Az ő fia kapta a másfél millió dollárt. A francia korrupcióellenes ügyészség már régóta nyomoz amiatt, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérkarát éppúgy átitatta a megvesztegetés mint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), melynek vezetőit az FBI buktatta le.

Mi történt Koppenhágában 2009 őszén, amikor az olimpiáról döntöttek?

Maga Obama elnök is odautazott neje, Michelle társaságában, hogy Chicago városának büszke polgáraiként lobbizzanak a 2016-os olimpiáért. Az elnöki pár nagy közönségsikert aratott, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéshozó tagjai a szép szavakon kivül szemmel láthatóan másra is számítottak: Chicago az első fordulóban a negyedik helyen végzett és kiesett. Maradt Madrid, Rio de Janeiro és Tokió. A következő körben a japán főváros esett ki. A döntőre maradt Madrid és Rio de Janeiro. Bár a spanyol főváros tűnt az esélyesebbnek, mégiscsak Rio de Janeiro győzött. Lula akkori brazil köztársasági elnök és Pelé, a világ leghíresebb labdarúgója lelkesen ünnepelt Koppenhágában.  Dél-Amerika a történelemben először olimpiát rendezhetett.

A futball világbajnokság után, 2016-ban meg is volt az olimpia: szép sportsiker – teljes pénzügyi és politikai kudarc. Brazília egész politikai osztálya belekeveredett egy véget nem érő korrupciós botrányba, mely nem kötődik szorosan az olimpiához: Dilma Rouseff elnökasszonyt leváltották. Elődje, Lula elnök ellen korrupciós eljárás folyik. A riói olimpia pedig teljes pénzügyi csőd. A város vezetése alig tudta összekaparni a pénzt a karneválra, amely Rio fő vonzereje a világban. Sokkal kevesebb volt a karneváli menet, mint tavaly. A polgármester, akit nemrég választottak meg, el sem ment a megnyitóra. Az evangélikus papot azért választották meg polgármesternek, mert tiszta a keze. Közben pedig düledezik az úszócsarnok és a legendás Maracana stadion. A drágán vett olimpia nem hozta meg a várt fellendülést Rio de Janeirónak – állapítja meg a párizsi Le Monde, mely szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság éppúgy nem mentes a korrupciótól, mint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vagy éppen a FIFA. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ősszel dönt a 2024-es olimpiáról Limában. Budapest visszalépése után két jelölt maradt: Párizs és Los Angeles.

Fotó: a nyitóünnepség a Maraca stadionban / Wikimedia Commons

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez