Kétmilliárd hrivnyát (75 millió dollárt) keresnek az ukrán NAV főnökén

Kórházba szállították Roman Nasirovot, aki a hírek szerint szívrohamot kapott a vizsgálat során. Az adóhivatal főnöke lenne az első olyan magasrangú funkcionárius, akit börtönbe csuknak Ukrajnában korrupció miatt a 2014-es fordulat után.

Nyugati támogatással akkor bukott meg Janukovics korrupt rendszere, melyet Moszkva jóindulattal kezeit. Az új kormányzat pénzügyminisztere egy USA-ból érkezett ukrán származású nő volt, aki megpróbálta szilárd alapokra helyezni Ukrajna gazdasági rendszerét. A háborús helyzetben erre kevés esélye volt, és Ukrajna eredményei messze elmaradnak a lakosság és a nyugati szövetségesek reményeitől. Tömeges a kivándorlás: egyedül Lengyelországban több mint 1,3 millió ukrán állampolgár dolgozik.

Az új kormányzat harcot hirdetett a korrupció ellen, de ezen a téren sem tudott sok eredményt felmutatni. Még Porosenko elnökről is korrupciós dossziét állított össze egy oligarcha, akit az ukrán Trumpnak neveznek. Artemenko parlamenti képviselő korábban maga is ült börtönben korrupcióért. Most Nasirov lenne az első az új kormányzatból, akit elítélnek korrupcióért. Az adóhivatal feje 3-6 éves börtönbüntetésre számíthat, ha a korrupciót vizsgáló ügyészség bizonyítani tudja a kétmilliárd hrivnyás (22 milliárd forintos) megvesztegetést Ukrajnában.

Fotó: Roman Nasirov / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez