Hogy szerezte meg Németország a 2006-os vébét? – Korrupcióval gyanúsítják Franz Beckenbauert

A császár – ez volt az eposzi jelzője a most hetvenéves futballistának, aki mindent megnyert a pályán játékosként és edzőként is. A 2006-os világbajnokságot is ő szerezte meg hazájának még 2000-ben. De hogyan?

A svájci ügyészség azzal gyanúsítja a futball-legendát, hogy a német labdarúgó-szövetség különleges pénzalapjából egész egyszerűen megvették a FIFA-delegátusok egy részét. A döntő szavazáson 12-11-re nyert Németország Dél-Afrikával szemben, ahol a következő világbajnokságot rendezték.

A Der Spiegel már korábban megírta: a németek 10 millió svájci frankos alapot hoztak létre. Mi volt ennek az alapnak a célja? Az, hogy Németország kapja meg a vébé rendezési jogát. Hogy érték ezt el? Beckenbauer szerint lehet, hogy mai szemmel nézve szabálytalanságot követtek el, de korrupcióról nem volt szó. Csakhogy a sztár neve felvetődött annak a FIFA-vizsgálatnak a során is, amikor az után érdeklődtek Svájcban és Amerikában: miért kapta meg Oroszország és Katar a 2018-as illetve a 2022-es világbajnokságot.

A FIFA korrupciós ügyeit Svájcban vizsgálják elsősorban, mert ott van a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség székhelye. New Yorkban a különleges korrupciós ügyészség is nyomoz. Ők az Újvilág futball ügyeit kezdték el vizsgálni és így jutottak el egészen a FIFA-ig. Lebukott az egész vezetés, élén a mozdíthatatlannak tűnő Sepp Blatterrel. A FIFA etikai bizottsága nemrég azt állapította meg, hogy Blatter és két másik FIFA-vezető több mint 80 millió dollárt vágott zsebre prémiumként. Ezért úgy határoztak, hogy az új vezetők egyelőre nem kaphatnak prémiumot és a fizetésük is jóval kisebb lesz, mint elődeiké volt. Ezzel együtt az új FIFA-főnök éves keresete 1,5 millió svájci frank, vagyis 1,36 millió euró. A korrupciós vizsgálatok közben folynak mind Svájcban, mind pedig New Yorkban, de olyan sok pénz van a globális futballban, hogy a FIFA megtisztulási folyamata meglehetősen hosszúnak ígérkezik – már ha egyáltalán valóban bekövetkezik.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez