Mi a közös az amerikai alelnök fiában és az ukrán korrupcióban?

Joe Biden már ötször utazott Ukrajnába az Egyesült Államok alelnökeként. Legutóbbi, vasárnapi látogatásakor újra bátor harcra szólított fel az ukrán korrupcióval szemben. Üzenetei azonban nem biztos, hogy hitelesek – derül ki a New York Times cikkéből, amely fia ukrajnai kötődéseit vázolta fel.

Az Egyesült Államok alelnökének kisebbik fia a 45 éves Hunter Biden. A korábbi washingtoni lobbista tavaly áprilisban csatlakozott az ukrán Burisma Holdings tanácsához. Ukrajna egyik legnagyobb gázvállalatának tulajdonosa Mikola Zlohevszki, Viktor Janukovics gazdasági minisztere volt.

Ez alapvetően még nem probléma. Az viszont már igen, hogy szintén tavaly áprilisban a brit hatóságok, melyek pénzmosási ügyben nyomoznak, befagyasztottak – feltehetően Zlohevszkihez tartozó – 23 millió dollár értékű londoni bankszámlákat. A Serious Fraud Office brit független állami ügynökség pedig minden hozzáférést letiltott.

Ez azonban nem tartott sokáig. Mivel az ukrán ügyészség visszautasította a nyomozáshoz szükséges dokumentumok kiszolgáltatását, idén januárban a brit bíróság a befagyasztás feloldására szólította fel a Serious Fraud Office-t.

Azt, hogy az ukrán ügyészség nem volt hajlandó az együttműködésre, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete, Geoffrey R. Pyatt tette szóvá idén szeptemberben. Akkori beszédében konkrétan meg is nevezte Zlohevszkit. Szerinte a szükséges dokumentumok kiszolgáltatása helyett az ukrán ügyészség Zlohevszki ügyvédeinek küldött egy levelet, bizonyítandó, hogy semmilyen eljárás nem folyik vele szemben. Végül a számlákat hozzáférhetővé tették, majd a pénz rövid időn belül Ciprusra került.

Az üggyel kapcsolatban Pyatt egy szóval sem említette Hunter Biden nevét, ahogy a New York Times cikke sem sugallta, hogy bármi köze volna a Burisma Holdings gyanús dolgaihoz. Azt sem lehet tudni, hogyan figyeltek fel rá az ukrán gázvállalatnál. Joe Biden szóvivője, Kate Bedingfield pedig azt mondta, az alelnök Ukrajnával kapcsolatos álláspontját sehogyan sem befolyásolják fia ügyletei. Azt is hangsúlyozta, hogy Hunter Biden és az amerikai alelnök egyszer sem utaztak együtt Ukrajnába.

Arra viszont rámutatott az írás, hogy Joe Biden fia nevének már a felbukkanása is mekkora kárt okozhat. Ennek részleteit a Center for Strategic and International Studies ukrán szakértője, Edward C. Chow magyarázta el. Az amerikai alelnök fiának kapcsolata Zlohevszki cégével könnyen alááshatja az Obama-kormány Kijevnek címzett korrupcióellenes üzeneteit. Illetve igazolást adhat azoknak az országoknak, amelyek az Egyesült Államokat képmutatónak tartják a korrupcióval kapcsolatban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez