Malajzia kiutasította Észak-Korea nagykövetét

Persona non grata lett a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer nagykövete Malajziában, ahol február 13-án meggyilkolták Észak-Korea diktátorának féltestvérét.

A malajziai rendőrfőnök kijelentette: tetszik vagy nem tetszik, de Kim Dzsong Namot meggyilkolták! Észak-Korea bírálta Malajziát, mondván: Kim szívroham áldozata lett. A malajziai rendőrség viszont megállapította: egy VX elnevezésű mérges gáz végzett a diktátor féltestvérével Kuala Lumpur repülőterén. Az idegmérget egy vietnami és egy indonéziai nő loccsintotta a szerencsétlen Kim Dzsong Nam arcába. A két nőt bíróság elé állítják Malajziában gyilkosság vádjával.

A dél-koreai sajtó kezdettől fogva azt állította, hogy a diktátor utasítására ölték meg Kim Dzsong Un féltestvérét. Kim Dzsong Nam a családjával Makaón élt a kínaiak szigorú védelme alatt. Figyelmeztették: ne menjen külföldre, mert ott nem tudják garantálni a biztonságát. 2011-ben került hatalomra Észak-Koreában Kim Dzsong Un. Azóta egyre másra teszi el láb alól azokat, akik zavarhatják teljhatalmát. Észak-Korea nagykövetének most 48 órája van arra, hogy elhagyja Malajzia területét. Malajzia már korábban felmondta azt a szerződést Észak-Koreával, mely lehetővé tette, hogy észak-koreai állampolgárok vízummentesen érkezzenek az országba. Ilyen vízummentességi szerződést csak nagyon kevés állam kötött Észak-Koreával, mely semmibe veszi a nemzetközi szerződéseket és az alapvető emberi jogokat.

Fotó: a gyilkosság helyszíne, Kuala Lumpur reptere / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez