Se munka, se házimunka: nőnapi sztrájk lesz szerdán Olaszországban

A Nemzetközi Nőnap alkalmából hirdetett, „Egy nap nők nélkül” elnevezésű program főként a nők jogaiért szerveződött, és várhatóan rányomja majd a bélyegét elég sok területre.

A tömegközlekedést, a repülőjáratokat, az iskolák és több iparág működését is befolyásolhatja a holnapra szervezett, országos nőnapi tüntetéssorozat, amin Olaszország legtöbb szakszervezete jelezte a részvételét.

Mind a közszféra, mind pedig a magánszektor dolgozói sztrájkolni fognak, nem végeznek sem munkát, sem pedig házimunkát – így akarják felhívni a figyelmet nők társadalomban betöltött, nélkülözhetetlen szerepére.

A The Local olasz kiadásának beszámolója szerint a nők elleni erőszak, és a nőgyilkosságok is középpontban lesznek a tüntetéseken, de hét további kulcskérdést is feszegetni fognak a nők jogait illetően. „Ha nem értékelik az életünket, sztrájkolunk.” – mondta az egyik szervező, aki szerint az is fontos, hogy a munkavállalók tisztában legyenek vele, hogy joguk van sztrájkolni, ezért ne hagyják magukat elbizonytalanítani a fenyegetésekkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez