A mentelmi jog vége – már ma kihallgathatja a leváltott államfőt a korrupcióellenes ügyész Dél-Koreában

Dél-Korea elnökasszonya elhagyta a Kék Házat, és hazaköltözött, miután az alkotmánybíróság jóváhagyta a parlament döntését és megfosztotta őt a hatalmától. Pak Kuhnje ezzel e mentelmi jogát is elveszítette, vagyis a bűnüldöző szervek éppúgy kikérdezhetik, mint bármelyik más közönséges földi halandót.

Az elnökasszony a mentelmi jogára hivatkozva eddig nem válaszolt a különleges korrupcióellenes ügyészség vádjaira. Ezek lényege az, hogy az elnökasszony legjobb barátnője, akit a dél-koreai sajtó Sámánasszonynak nevez, hatalmas összegeket kapott egyes cégektől. Cserébe az elnökasszony elintézte azt, amit a cégek szerettek volna elérni. A leghíresebb eset a Samsung ügye. A világ legnagyobb okostelefon gyártójának trónörököse jelenleg is bíróság előtt áll, mert a különleges korrupcióellenes ügyészség szerint 26 millió dollárt fizetett a Sámánasszonynak, aki cserébe elintézte a kérését. A Samsung részvényesei között ott van az állami nyugdíjalap is. Ennek szavazata is fontos volt, hogy a trónörökös végre elfoglalhassa a trónt. A trónörökös elismerte, hogy adott pénzt a sámánasszonynak, de azt nem, hogy cserébe kért és kapott is valamit.

A sámánasszony egy szektafőnök lánya, ezért hívja a dél-koreai sajtó sámánasszonynak. Ő előzetesben csücsül. Vallomása sorsdöntő lehet mind a Samsung trónörököse, mind pedig a leváltott elnökasszony számára. Dél-Koreában 60 napon belül elnökválasztást rendeznek. Egyáltalán nem mindegy, hogy ki lesz az elnök, hiszen az államfőnek kegyelmi joga van. Vagyis mind a leváltott elnökasszony, mind a Samsung trónörököse kegyelmet kaphat, bármi is lesz a bírósági ítélet a korrupciós ügyben. Ha azonban a konzervatív államfő valamelyik ellenfele nyeri az elnökválasztást, akkor előfordulhat, hogy Dél-Korea első elnökasszonya börtönbe kerül, éppúgy, mint a Samsung birodalom ura, hiszen mindkettejüket korrupcióval vádolják Dél-Koreában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez