Mint Szíriában? – Amerika aggódik Oroszország líbiai szerepvállalása miatt

Orosz különleges alakulat állomásozik Egyiptomban a líbiai határ közelében – közli exkluzív tudósításában a Reuters hírügynökség. A 22 főnyi alakulat célja állítólag az, hogy segítséget nyújtson Kalifa Haftar tábornoknak, aki március elején vereséget szenvedett Bengázi városának környékén.

Haftar tábornok nemrég Moszkvában járt és tárgyalt magasrangú orosz vezetőkkel. Washingtonban attól tartanak, hogy Moszkva éppen olyan szerepet kíván játszani Líbiában, mint Szíriában. A nyugati nagyhatalmak megpróbálták megbuktatni Aszad elnököt Szíriában, de ő Oroszország és Irán segítségével megőrizte hatalmát. Líbiában 2011-ig Kadhafi volt hatalmon, aki sokáig jó kapcsolatokat ápolt Moszkvával. Nyugati támogatással megbuktatták, azóta anarchia dúl az olajban gazdag észak-afrikai országban.

Egyiptomot aggasztja a káosz Líbiában, ezért fokozza az együttműködést Oroszországgal. Októberben közös hadgyakorlatot is tartottak. Ugyanakkor Kairóban közölték: nincsenek orosz katonák az ország földjén. Egyiptom fontos szövetségesének tekinti Oroszországot az iszlamista terrorizmus elleni harcban, különösen azóta, hogy terroristák 2015 őszén felrobbantottak egy Sarm el-Sejkből Szentpétervárra tartó repülőgépet. 224 ember halt meg – döntő többségükben orosz turisták. A merényletért az Iszlám Állam helyi csoportja vállalta a felelősséget.

Az Iszlám Állam jelen van Libiában is, ahol jelenleg mindenki harca folyik mindenki ellen. Amerikai vélemény szerint az oroszok Kalifa Haftar tábornokot támogatják, aki esetleg Líbia erős embere lehet. Oroszország ugyanarra törekszik Libiában mint Szíriában, szövetségest akar szerezni – hangsúlyozta az afrikai USA csapatok parancsnoka. Waldhauser tengerészgyalogos tábornoktól megkérdezték a szenátusban: vajon érdeke-e az Egyesült Államoknak, hogy Oroszország sikerrel járjon Libiában? Nem, nem az! – hangsúlyozta az afrikai USA csapatok parancsnoka a szenátusban Washingtonban.

Fotó: Haftar tábornok Moszkvában, 2016 novemberében / MFA Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez