Kiszivárogtatták Trump adóbevallását – igaz, nem a mostanit

Az MSNBC televízió megszerezte az USA elnökének 2005-ös adóbevallását, illetve annak egy részét. Trump az elnökválasztási kampányban azzal dicsekedett, hogy több mint tíz éve nem fizet adót. Bár erkölcsi kötelessége lenne, de nem mutatta be kitöltött adóívét a nyilvánosság előtt, arra hivatkozva, hogy jelenleg is adóellenőrzés alatt áll.

Mi derült ki a 2005-ös adóívből? Egyrészt az, hogy Trumpnak egyetlen évben több mint 150 milliós jövedelme volt – ez még az Egyesült Államokban sem számít csekélységnek. Mindezt persze úgy érte el, hogy 100 millió dolláros veszteséget számolt el építőipari cégei után. Ezzel együtt 38 millió dollár adót fizethetett – más számítások szerint 36,5 millió dollárt. Ez csinos összeg.

Hogy szerezte meg az amerikai televízió Trump adóívét, illetve annak egy részét? Postán érkezett – mondta az újságíró. Ez finom utalás arra, hogy az adóhivatal egyik munkatársa szivárogtathatta ki Trump adatait. Miután Trump gyakran bírálta az USA állami intézményeit, ezért az ott dolgozók közül többen csendes háborút folytatnak az USA új elnöke ellen. Ez ellen Trump úgy védekezik, hogy nagyszabású tisztogatásokat hajt végre az USA állami intézményeiben.

Az adómorálról szóló vita azért különösen érdekes, mert míg Donald Trump protekcionista intézkedéseket hirdet az emberek és áruk szabad mozgásával szemben, addig a pénz globális áramlását nem kívánja megakadályozni. Pedig az elit tagjai – beleértve Donald Trumpot is – épp így tudják elkerülni az adófizetést. Akkor viszont felmerül a kínos kérdés: hogyan fogja feltölteni az államkasszát az USA új elnöke, ha maga is élen jár az adóelkerülésben?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez