Rekordnagyságú, 706 karátos gyémántot talált egy lelkész Sierra Leonéban

A becsületes pásztor nem tartotta meg magának a gyémántot, pedig az utóbbi idők egyik legértékesebb darabját találta meg.

Sierra Leone elnöke megköszönte az amatőr gyémántkutatónak, hogy nem a csempész bandáknak adta el a rendkívül értékes gyémántot, hanem beszolgáltatta azt az államnak. A lelkész a törzsfőnöknek mutatta meg először a gyémántot majd pedig együtt az államfőhöz mentek. Koroma elnök személyesen gratulált a 706 karátos gyémánthoz, melyet a nemzeti bankban helyeztek el. Szakértők fogják felbecsülni a gyémánt értékét. Minden a nyilvánosság előtt zajlik majd – ígérte Sierra Leone államfője.

Az országban véres polgárháború dúlt 1991 és 2002 között. Ezalatt az idő alatt az egymást gyilkoló fegyveres csoportok a gyémántok illegális kereskedeleméből tartották fenn magukat. Hollywoodi film is készült erről Leonardo di Caprio főszereplésével – Véres gyémánt címen. Nagyon ritka, hogy ilyen értékes gyémántot amatőrök találjanak meg. Az elmúlt időszak legdrágább lelete egy bányához kötődik Botswanában, ahol 1111 karátos gyémántot találtak- ez rekordnak számít. A világ leghíresebb gyémántját Dél-Afrikában fedezték fel még a brit gyarmati időkben 1905-ben.

A 3106 karátos gyémántot feldarabolták. A legszebb darabok az angol királyi korona ékszert díszítik. Ezt a Towerben lehet megtekinteni Londonban. A most megtalált gyémántot Sierra Leone a piacon akarja értékesíteni. Afrika egyik legszegényebb országa bizonyára jól tudja hasznosítani a bevételt, már persze, ha a gyémánt eladása valóban a nyilvánosság előtt történik, ahogy azt a köztársasági elnök igérte Sierra Leoneban.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez