Szigorú katonai felügyelet alatt tartanak népszámlálást Pakisztánban

118 ezer civil és 200 ezer katona vesz részt a kéthónapos népszámlálási kampányban Földünk hatodik legnépesebb államában.

A polgárháborús helyzetre hivatkozva a politikai pártok halogatták a döntést a népszámlálásról. Ennek ugyanis óriási a tétje: kiderül, hogy melyik népcsoport milyen valóságos súlyt képvisel az etnikailag sokszínű Pakisztánban. Az alkotmány szerint minden tizedik évben népszámlálást kell rendezni az országban. Ehhez képest a legutóbbi népszámlálás 1998-ban volt. A parlamenti pártok az idén sem akarták megrendezni a népszámlálási kampányt, de a Legfelsőbb Bíróság rájuk parancsolt, így fogcsikorgatva bár, de kiírták az országos népszámlálást. Beludzsisztánban, Pakisztán déli tartományában, ahol a lakosság többsége síita, a helyi vezetés nem fogadja el a döntést, ugyanis azt központi ügyeskedésnek véli, melynek célja az, hogy lenyomják a vallási kisebbséghez tartozó síitákat.

Pakisztán Indiához képest vallásilag egységes, hiszen a döntő többség muzulmán. A keresztények mindössze a lakosság 1-2 százalékát teszik ki, és folyamatosan negatív diszkrimináció áldozatai. A muzulmánok többsége szunnita, csak egy kisebbség siíta. Ők is hátrányos helyzetben vannak. Gyakran célpontjai a tálibok merényleteinek, és közben úgy érzik: a hatóságok nem védelmezik őket kellőképp. A fanatikus tálib mozgalmat eredetileg a hadsereg hírszerzése találta ki az USA megrendelésére. Később aztán az iszlamista szövetségesek szembefordultak Amerikával. Épp a tálibok fenyegetésére hivatkozva halogatták eddig a politikai pártok a népszámlálást Pakisztánban.

Az igazán drámai eredmények azonban a nemzetiségi statisztikában várhatók: az elmúlt 19 évben hatalmas népvándorlás folyt a falvakból a városokba. Pakisztán nemzetiségi térképe a felismerhetetlenségig megváltozott. Jellemző, hogy az országban hetven különböző nyelven beszélnek, de a népszámlálási kérdőív csak kilenc nyelvet ismer el hivatalosnak.

Ha a népszámlálási kampány befejeződik és az eredményeket hitelesítik, akkor elvben meg kell változtatni a választási körzeteket is. Ezen a ponton késhegyig menő harc várható a pártok, hiszen ezen múlhat, hány képviselőjük lesz a parlamentben. A tét tehát óriási. A fanatikus tálibok állítólag el vannak szánva arra, hogy megzavarják a népszámlálást Pakisztánban, ahol 19 év után először derülhet ki: hányan élnek az országban és hol? A politikai következményekkel még évtizedekig számolni kell Pakisztánban, ahol a polgárháborús helyzetben kell megrendezni a népszámlálást, melyet a szervezésért felelős hatalom a pokolba kíván.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez