Keresztény célpontot támadott meg négy öngyilkos merénylő Pakisztánban

A tűzharc során mind a négy iszlamista merénylőt megölték – közölte a hadsereg szóvivője Twitteren. Egy biztonsági őr is meghalt, többen megsebesültek. Mindez Pakisztán észak nyugati részén történt, Pesavar közelében.

A keresztény közösségek itt rendszeresen válnak az iszlamista merényletek célpontjaivá. Ezért a hadsereg és a helyi rendőrség is védi őket. Arról már nem is beszélve, hogy maguk a keresztény közösségek is fegyveres biztonsági őröket alkalmaznak, mert tudják, hogy a vallásuk miatt veszélyben az életük.

Pakisztánnak ez a része a dzsihád fanatizmus központja. Errefelé a tálibok befolyása legalább akkora, mint a kormányé. Korábban itt rejtőzködött Oszáma bin Láden is, amikor menekülni kényszerült Afganisztánból. Ebben a tartományban lőtték fejbe Malála Júszafzait,   a muzulmán diáklányt, aki azért küzdött, hogy a lányok is tanulhassanak Pakisztánban. A lány életét megmentették. Később Nobel békedíjat kapott, és megírta az emlékiratait szülőföldjéről, ahol a dzsihádharcosok nem ismernek kegyelmet.

A tálibok rendszeresen támadnak vallási kisebbségeket: a síiták épp úgy hitetlennek számítanak az ő szemükben, mint a keresztények és a zsidók. A hadsereg korábban eléggé elnéző volt a tálibokkal szemben Pakisztánnak ezen a részén, de a dzsihádharcosok szörnyű vérfürdőt rendeztek egy iskolában, ahova sok katonatiszt gyereke is járt. Egy tanárnőt, akinek a férje katonatiszt volt, a tanítványai előtt égettek meg elevenen. Ezt követően a hadsereg a tálibokat közellenségnek nyilvánította. Megerősítették a közintézmények és a kisebbségek védelmét. Ezért a péntek hajnali merénylet, melyben négy öngyilkos dzsihádharcos vett részt, kudarccal végződött Pakisztán északnyugati részén, Pesavar környékén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez