Brüsszelbe várják Asia Bibit

Az istenkáromlásért Pakisztánban halálra ítélt keresztény asszony, Asia Bibit kiengedték a börtönből, ahol nyolc évig tartották fogva és biztos helyen van. Várjuk őt és a családját Brüsszelben – tudatta az AFP hírügynökséggel Antonio Tajani. Az Európai Parlament elnöke azt követően ajánlott fel menedékjogot Brüsszelben a keresztény asszonynak és a családjának, hogy a férj kétségbeesetten fordult a külvilághoz.

Asia Bibi férje Nagy-Britanniától, az Egyesült Államoktól és Kanadától kért menedéket. Több európai állam is jelentkezett, köztük Olaszország. Matteo Salvini belügyminiszter közölte: mindent megtesz azért, hogy a Pakisztánban üldözött keresztény család Rómába jöhessen. Korábban Ferenc pápa fogadta Asia Bibi férjét, aki segítséget kért a háromgyerekes családanya kiszabadítása érdekében.

A keresztény asszonyt azzal vádolták, hogy ivott egy kútból, melyet kizárólag muzulmánok számára tartanak fenn Pakisztánban. Minthogy Pakisztánban az iszlám államvallás, ezért a törvények borzasztóan szigorúak vallási ügyekben. Asia Bibit istenkáromlásért ítélték el. Halálbüntetést szabtak ki rá. Végül a Legfelső Bíróság felmentette. Erre megmozdult az iszlamista pártok által feltüzelt tömeg. A keresztény asszony védőügyvédje Hollandiába menekült. A kormány megállapodott az iszlamista szervezetekkel: felülvizsgálják a keresztény asszony felmentését annak ellenére, hogy Pakisztánban a Legfelső Bíróság a legmagasabb jogi fórum. Ezután kérte Asia Bibi férje a család külföldi befogadását.

A keresztény család jelenleg éhezik, mert nem mernek kimenni az utcára, hogy bevásároljanak. A keresztény kisebbség helyzete különben is meglehetősen rossz Pakisztánban, de a felmentő ítélet miatt elszabadultak a szenvedélyek. Az országban nemrég rendeztek választásokat: az új miniszterelnök az iszlamista szervezetek és a hadsereg támogatását élvezi. Pakisztán viszont a gazdasági csőd szélén táncol, ezért aligha engedhet meg magának egy keresztényellenes pogromot. Asia Bibi és családja valószínűleg megmenekül, de a több százezer keresztény család sorsa egyre nehezebb lesz a 185 milliós Pakisztánban, ahol az iszlám államvallás.

Fotó: Koncert 2013-ban Asia Bibi szabadon engedéséért / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez