Felkötik-e az ártatlan keresztény vízvezetékszerelő-segédet Pakisztánban?

22 éve ül a halálsoron és most megkapta a végzést: szerdán meg kell halnia. Búcsúlevelét a Guardian közölte. Aftab Bahadur egész felnőtt életét a börtönben töltötte. Nincs rokona, aki segíthetne rajta, és még rabtársai is üldözik, hiszen a keresztény kisebbséghez tartozik.

Megöltek egy asszonyt és két gyermekét 1992 szeptemberében. Az ügy komoly feltűnést keltett, és ezért a rendőrség nagy erőkkel kereste a gyilkost. Egy vízvezetékszerelő, akit megkínoztak, bevallotta: ő volt a tettes. Kik a bűntársai? A megkínzott férfi erre megnevezte a segédjét, aki ott sem volt a gyilkosság helyszínén. Ezt a rendőrség is tudta, de 50.000 rúpiát kért, hogy elengedje a fiút. A keresztény vízvezetékszerelő-segédnek természetesen nem volt ennyi pénze. A bíróság elé került. Pechére a terrorista merényletek miatt megszigorították az ítéleteket: a gyilkosságért automatikusan halál járt. Hiába vonta vissza mestere a vallomását, ez sem segített. Mindkettejüket halálra ítélték a terrorizmus ellenes törvény nevében. A fiú keresztény, és ez önmagában rossz pontnak számít Pakisztánban, ahol csakis a hithű szunnita muzulmánokat tartják igazi pakisztáni polgárnak.

Következett 22 év a siralomházban. Pakisztánban több mint nyolcezren várakoznak a halálsoron, mert nagyon sok a halálos ítélet, de ezeket általában nem hajtják végre. Tavaly azonban iszlamista terroristák megtámadtak egy iskolát Peshawar városában. Brutális kegyetlenséggel mészárolták le a tanárokat és a gyerekeket. Egy tanárnőt elevenen elégettek a tanítványai szeme láttára. A tanárnő egy katonatiszt felesége volt. A hadsereg korábban tisztogató hadműveletet indított a tálibok ellen. Ezt kívánta megbosszulni a szörnyű terrorakció. A válasz is elrettentő: a bíróságok elrendelték, hogy végre kell hajtani a korábbi halálos ítéleteket. Így kerülhet sor arra, hogy kivégezhetik azt az ártatlan keresztény vízvezetékszerelő-segédet a terrorizmus ellenes törvény alapján, aki ott sem volt annak a köztörvényes gyilkosságnak a helyszínén, melyért elítélte őt a bíróság. Csak Istenben bízhatok!- írta búcsúlevelében az a keresztény férfi a lahorei börtönből, akinek szerdán kell meghalnia egy olyan bűntényért, melyet nem követett el Pakisztánban.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez