Tíz embert akasztottak fel Pakisztánban

8 ezren várakoznak a halálsoron Pakisztánban, ahol végképp megszüntették a halálbüntetés moratóriumát. Az Európai Uniót aggasztja a sok kivégzés, mert Pakisztánban akár istenkáromlás miatt is halálra lehet valakit ítélni. 2008-ban Pakisztán moratóriumot hirdetett a halálbüntetésre.

Nem is hajtottak végre egyetlen halálbüntetést sem, de decemberben a helyi tálibok megrohamoztak egy iskolát Pesavárban és 154 embert megöltek. Egy tanárnőt elevenen égettek el a diákjai szeme láttára. Ezt követően részlegesen feloldották a halálbüntetés tilalmát, melyet az elmúlt héten végképp eltöröltek.

Az Európai Unió attól tart, hogy futószalagon következnek a kivégzések. Emiatt az uniós diplomaták tiltakoztak is Iszlámábádban. Korábban ugyanis az Európai Unió lehetővé tette Pakisztán számára, hogy egyes árukat, így például a textilféléket vámmentesen exportálhassa az uniós államokba. Pakisztán ilyen módon egymilliárd dollárral növelte az exportját az Unióba. Csakhogy a szerződésnek volt egy fontos pontja: Pakisztánban nem hajtanak végre halálos ítéletet. A mai tíz kivégzéssel ezt Pakisztán végképp megszegte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez