15 évesen ítélték halálra, 23 év múlva kivégezték

Pakisztánban hétfőn kivégeztek egy férfit, aki 15 éves volt, amikor gyilkosságért halálra ítélték, és ügyvédei szerint kínvallatással bírták vallomásra egy olyan perben, amelyet jogvédő csoportok és az ENSZ is aggályosnak tartott.

Aftab Bahadurt 1992-ben ítélték halálra három ember megölésért. A Reprieve emberjogi szervezet közlése szerint a két tanú, aki Bahadurt belekeverte a bűncselekménybe, azóta visszavonta vallomását, és azt állította, hogy kínvallatásnak vetették alá őket. Abban az időben a törvények értelmében valakit tizenöt évesen is halálra ítélhettek, azóta, 2000-ben ezt a korhatárt 18 évre emelték. A kínvallatással kicsikart vallomás is elfogadhatatlan.

Aftab Bahadurt a lahori börtönben szerda hajnali fél ötkor felakasztották – közölte egy magát megnevezni nem kívánó személy a sajtóval.

A Reprieve jogvédő csoport közleményében kiemelte, Pakisztánban, a nemzetközi és a pakisztáni jogot megsértve, annak ellenére végezték ki Bahadurt, hogy még gyerek volt, amikor halálra ítélték.

Navaz Serif apkisztáni kormányfő tavaly törölte el a halálbüntetés időleges szüneteltetését, egy nappal azt követően, hogy pakisztáni tálib szélsőségesek egy iskolában 134 diákot és 19 felnőttet meggyilkoltak. A gyilkosságok nyomás alá helyezték a kormányt, hogy fellépjen az iszlamista felkeléssel szemben.

A keresztény vallású Bahadur a börtönből írott levelében, amelyet az akasztás előtt egy nappal hoztak nyilvánosságra, ártatlanságát bizonygatta.

Egy napja, kedden negyedszerre halasztották el a kivégzését egy másik pakisztáni férfinak, Safkat Huszainnak, aki ügyvédei szerint szintén gyerek volt még, amikor gyilkosságért elítélték és csak a kínzások hatására ismerte be a bűncselekmény elkövetését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez