Már idegenvezetőnője is van Szaúd-Arábiának

Eddig nem volt női idegenvezető a konzervatív sivatagi királyságban. De most változott a helyzet. Ayesha Khaja kapta meg elsőként az engedélyt.

A szaúdi nő az Iszlám Tanulmányok és Kutatások Központjánál vizsgázott – ugyanott, ahol a többi idegenvezető is, de a helyzete annyiban más, hogy ő az első nő, aki turistacsoportokat vezethet az országban. De reméli, hogy nem az utolsó.

idegen

Azt mondja, keményen meg kellett dolgoznia az engedélyért. És hogy a turisták száma az országban folyamatosan nő, a szezon már nem korlátozódik a mekkai zarándoklat idejére, gyakorlatilag egész évben tart. Ezért egyre több idegenvezetőre volna szükség, lehetőség szerint nőkre.

A Saudi Gazette című lapnak adott interjúban arról beszélt, hogy a történelmi és vallási nevezetességek bemutatására rendszeresen kellene szervezni turistautakat, főként oda, ahol ő ténykedik: Medinába. “A városnak gazdag iszlám története van, ez a királyság egyik legnépszerűbb úticélja. Sok nő él itt, szeretné megmutatni Medinát a vendégeknek, mindenki jó járna, ha a nők részt vehetnének képzéseken.”

Ő maga az oktatásban dolgozott korábban 14 éven át, angol irodalomból szerzett diplomát. De az igazi szerelmét Medina kulturális öröksége jelenti, így most ezzel foglalkozik hivatásszerűen. Az iszlám legszentebb mecsetjeibe is vezet túrákat, Medina mellett Mekkában is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez