Emberi jogokat kapott a Gangesz és a Jamuna

Egy észak-indiai bíróság hozta meg a folyók védelmét szolgáló döntést, miszerint a két indiai folyót megilletik az emberekével egyenértékű jogok.

A Gangesz és a Jamuna csaknem egymilliárd indiai számára szent folyók, és ez egy nemrég meghozott bírósági döntés értelmében mostantól érvényesül majd a jogban is. Az uttarakhandi bíróság ugyanis hétfőn kimondta: az emberekével megegyező jogok illetik meg a két folyót.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az, aki bármiféle olyan ártalmas tevékenységet folytat és azzal szennyezi a folyókat és veszélyezteti az élővilágukat, hasonlóan szigorú büntetésre számíthat, mint azok, akik emberrel szemben követnek el bűncselekményt.

A környezetszennyezés, erdőirtás és a szennyvíz  az elmúlt években több indiai folyót is veszélybe sodort, így szükségszerű volt az intézkedés. Ez azonban nem az első ilyen eset a történelemben. A múlt héten ugyanis Új-Zélandon a Whanganui folyót ruházták fel emberi jogokkal, amit a jelenlegi döntés meghozatalakor is felhoztak példaként  – számolt be róla az AP.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez