Észak-Korea hackertámadása Amerikában: 81 millió dollárt nyúltak le

Banglades Nemzeti Bankja volt az áldozata annak a nagyszabású hackerakciónak, mely a Federal Reserve Board New York-i bankja ellen irányult.

2016-ban Banglades Nemzeti Bankjának itteni számlájáról eltűnt 81 millió dollár. Majd pedig a jegybank szerepét betöltő amerikai pénzintézetet elárasztották az átutalási kérések: még 850 millió dollárt szerettek volna az ismeretlen tettesek megszerezni. Ezt már a bank biztonsági rendszere megakadályozta. Minderről a Wall Street Journal számol be annak alapján, amit az NSA második számú embere mondott egy konferencián.

Az amerikai elektronikus hírszerzés már csaknem teljesen biztos abban, hogy a hackerek Észak-Korea javára dolgoztak! Maguk a hackertámadás végrehajtói kínaiak lehettek. A megszerzett pénzt azután a Fülöp-szigetekre utalták át. Ott fel is vették és valószínűleg kaszinókban mosták tisztára. Miből gondolja az NSA, hogy a hackerek Észak-Korea javára dolgoztak? Mert a módszer, mellyel feltörték a bankok közötti átutalási rendszert, nagyon hasonlít ahhoz, amit Észak-Korea 2014-ben alkalmazott Hollywoodban. Akkor a Sony Pictures adatai tűntek el Los Angelesben, épp akkor, amikor az Interjú című filmet forgatták. A film vígjáték: arról szól, hogy a CIA miképp próbálja megöletni Észak-Korea ifjú diktátorát, Kim Dzsong Unt. A Sony végülis bemutatta a filmet, de néhány részt kivágtak belőle. Pontosan azokat a részeket, melyeket a világtól elzárkózó nemzeti kommunista diktatúra a leginkább kritizált.

Észak-Korea és a külvilág viszonya azóta még rosszabb lett: nemrég az USA külügyminisztere kijelentette, hogy akár katonai eszközökkel is elejét veszik a diktátor háborús fenyegetéseinek. Észak-Korea ellen számtalan szankciót szavazott már meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Emiatt Észak-Koreát kizárták a Swift-rendszerből. Ez a bankok közötti nemzetközi átutalási rendszer tette lehetővé a hackereknek, hogy lenyúljanak 81 millió dollárt tavaly New Yorkban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez