Elárulta a karcsúság titkát a francia női magazin

Ha karcsú akarsz maradni, akkor egyél egyedül!

Ezt tanácsolja az American Heart Association tanulmánya, melyet a párizsi Le Figaro női melléklete ismertet. A felmérésből kiderül, hogy ha az étteremben felteszik a kérdést: parancsolnak-e desszertet, akkor társaságban nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek. Még akkor is, ha mindenki sejti, hogy ez a plusz 250 kalória végképp nem hiányzik neki. Az emberek 60%-a többet eszik a kelleténél, amikor társaságban van. Ha egyedül eszik a munkahelyén, akkor ez csak a megkérdezettek 40%-ával fordul elő. A fogyókúra szempontjából a legjobb az, ha valaki az autóban fogyasztja el az ebédjét, egyedül. Ilyenkor az embereknek csak a 30%-a lépi túl a határokat.

Miért? – teszi fel a kérdést a francia női magazin három francia szakértőnek. A válasz az, hogy nagyon nehéz nemet mondani akkor, ha mindenki más kér desszertet! Miért tartsam én be a fogyókúra előírásait, ha más sem teszi? A közös “bűnözés” valahogy felmentést ad. Ráadásul sok fogyókúra szükségtelenül szigorú. Tökéletes desszerttilalmat ír elő. Ilyenkor pedig szörnyű kínszenvedés látni másokat, amint vígan fogyasztják a desszertet, melynek nem is minden változata jelent végzetes csapást az eszményi formákra.

A másik tényező, amire a francia szakértők felhívják a figyelmet, az idő! A társas étkezés általában tovább tart, mert mindenki más tempóban eszik. Sokan emlékeznek még a szülők szigorú figyelmeztetésére: mindent meg kell enni, ami a tányéron van! Még akkor is, ha a lelkük mélyén tudják: az adag nekik túlságosan nagy. Ha egyedül eszünk, akkor könnyű megállni, de ha mások is ott vannak, akkor erősebb a kényszer: mindent együnk meg! Akkor is, ha sokáig tart! Akkor is, ha már nem kívánjuk igazán!

Végül a francia szakértők arra mutatnak rá, hogy a felmérés tipikusan amerikai. Franciaországban szinte senki sem ebédel egyedül az autójában! Bár a franciák többsége életélvező típus és nem nagyon kedveli az önmegtartóztatást, mégiscsak karcsúbb, mint az amerikaiak, akik szívesebben fogyókúráznak. A hosszú ideig tartó társas ebéd vagy vacsora ugyanis megkönnyíti az emésztést és kevésbé hízlal. A gyorsan bekapott falatok hiába jelentenek kevesebb kalóriát, de mivel a szervezet kevésbé jól hasznosítja a táplálékot, ezért lehet, hogy inkább hizlalnak.

A francia szakértők szerint ezért érdemesebb kitartani a hosszú közös étkezések, mint a szólóban elfogyasztott gyorsmenü mellett. Ráadásul a magára maradt ember előbb vagy utóbb túlfogyaszt valahol. És még mindig jobb, ha többet eszik a kelleténél, mintha kicsit többet inna vagy épp drogfüggővé válna – mondják a szakértők a párizsi Le Figaro női mellékletében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez