Lelőttek egy francia kommandós helikoptert Líbiában

Bengázi közelében lőtték le a francia légierő katonai helikopterét, túlélők nincsenek – közölte az AP hírügynökség.

Vasárnap lőtték le a francia légierő helikopterét Líbia második legnagyobb városa közelében. A támadást senki sem élte túl, három francia katona vesztette életét. Líbiai kormányzati források a térségben működő radikális iszlamistákat gyanúsítják a gép lelövésével. Közben Francois Hollande francia elnök arról számolt be, hogy a helikopter „veszélyes felderítő” küldetésen vett részt.

Stephane Le Foll francia védelmi miniszter nem sokkal később megerősítette, hogy a lelőtt helikopter a francia különleges egységekhez tartozott. Ez az első alkalom, hogy a francia kormány hivatalosan is elismerte a francia kommandósok jelenlétét az észak-afrikai országban. Le Foll a France Info rádiónak azt is elmondta, hogy a francia különleges egységeket a terroristák ellen vetik be. Franciaország számára pedig fontos, hogy minden olyan helyen jelen legyen a világban, ahol a terrorizmus ellen kell küzdeni.

Először a francia Le Monde napilap számolt be arról, hogy a francia titkosszolgálat emberei és francia kommandósok Líbiában tevékenykednek, hogy segítsék a líbiai kormányt küzdelmét az Iszlám Állam helyi szárnya ellen. A napilap még februárban közöl cikket erről. Ezt azonban líbiai kormányzat akkor még határozottan cáfolta.

Az elmúlt két hétben egyébként súlyos harcok dúltak Bengáziban és környékén. Elsősorban rivális milíciák küzdöttek a város ellenőrzéséért. Bengáziról egyébként tudni kell, hogy Líbia második legnagyobb és egyben legfontosabb városa. Itt tört ki 2011-ben az a felkelés is, ami végül Kadhafi 40 éves uralmának vetett véget. A város azóta több csata színhelyéül szolgálat.

 

kép:en.alalam.ir

(Visited 1 times, 1 visits today)
  1. […] Forrás: globoport.hu […]

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez