200-nál is több civil halhatott meg a koalíciós légicsapásban

Ettől tart az ENSZ. Az amerikaiak vezette koalíció harci gépei a Moszul visszavételéért harcoló iraki csapatoknak nyújtottak támogatást.

Vizsgálat indult, hogy kiderítsék: miként történhetett, hogy a dzsihádharcosok helyett a civileket ölték meg, tömegével. Hogy pontosan mikor, azt egyelőre nem közölték. Az egyik, Irakban szolgáló amerikai tisztségviselő is csak annyit mondott, hogy lesújtotta őket a rettenetes veszteség, ilyen sok ártatlan ember halála.

Moszul nyugati részéből arról számoltak be riporterek, hogy pénteken látták, amint körülbelül félszáz holttestet húznak ki Dzsadideh kerületben olyan épületek romjai alól, melyeket márciusban borotváltak le a Föld színéről légicsapások. A New York Times az amerikai hadsereg tisztségviselőit idézve március 17 és 23 közöttre teszi a civilek életét kioltó légi támadás időpontját. A bagdadi parancsnokság egyik szóvivője, Joseph Scrocca ezredes arról beszélt, hogy a vizsgálat nem egyszerű, pláne, hogy a pontos időpont sem ismert. Valószínűleg sok időbe telik, amíg kiderül: hogyan és miért halt meg több mint 200 civil Moszulban.

Az ENSZ becslései szerint 400,000 iraki civil rekedhetett Moszul óvárosában, amelynek visszavételéért most harcol az iraki hadsereg. Nagy az élelmiszerhiány és a pánikhangulat. Az elmúlt egy hónapban mintegy 180 ezren menekültek el a város nyugati részéből a harcok elől, őket a következő hetekben újabb 320 ezer ember követheti.

Akiknek sikerült kijutniuk, azok arról számoltak be, hogy a dzsihádharcosok élő pajzsként használják a civileket, a fiatal férfiakat pedig harcra kényszerítik. Az amerikaiak szerint az ISIS körülbelül 2 ezer fegyverese már lelépett Moszulból.

Fotó: tábori kórház Moszulnál / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez