Szörnyeteg pusztít Ausztráliában – videó

Szörnyeteg ciklon. Így hívják most Ausztráliában Debbie-t, “aki” óránként 263 kilométeres lökésekkel csapott le.

A hatalmas ciklon négyes erősségű volt, amikor elérte az észak-keleti partvidéket. Felhőszakadásokat hozott magával, azok nyomán földcsuszamlást és áramhiányt – több tízezer háztartás maradt villany és telefon nélkül.

A szárazföld felé mozogva némileg veszített az erejéből Debbie, most már “csak” hármas erősségű. Eddig egyetlen halálos áldozatról tudni, egy nő szenvedett a kocsijával balesetet a viharban. Malcolm Turnbull kormányfő a parlamentben bejelentette, hogy életbe léptette a katasztrófahelyzetre tervezett intézkedéseket.

A ciklon szeme 50 kilométeres, a hatóságok szerint a pusztítás pontos felmérése hosszabb időt vesz majd igénybe. Félő, hogy nem csak az anyagi kár lesz nagy, hanem a sérültek száma is. A vihar fákat csavar ki, tetőket röpít a levegőbe és falakat dönt le.

Az érintett területek lakóit arra kérik, ne mozduljanak ki addig, amíg az nem biztonságos. Még a tűzoltók is azt kapták parancsba, hogy csak akkor indulhatnak menteni, ha 80 kilométer alá csökken a szél sebessége. Ugyanez a helyzet a 2 ezer, készenlétben álló önkéntes mentővel.

Queenslandben több mint 25 ezer embert evakuáltak, mielőtt odaért volna a ciklon. Az egyik ott lakó úgy jellemezte a helyzetet: olyan, mintha tehervonatok hajtanának át rajtuk minden irányból.

Ma, vagyis kedden 150-500 milliméter eső várható, ami áradásokat okozhat. A hadsereg készenlétben áll, hogy vizet, üzemanyagot és élelmet vigyen a katasztrófa sújtotta területekre.

Queenslandben több száz óvodát és iskolát zártak be, a Townsville és Mackay repülőterek sem fogadnak vagy indítanak gépeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez