Miért akarja valaki mindenáron Allahnak hívni a kislányát Amerikában?

Most 22 hónapos Georgia-ban Elizabeth Handy és Bilal Walk kislánya. A szülők jogvédők segítségét kérték, mert az állam nem hajlandó úgy anyakönyvezni a kicsit, ahogy ők szeretnék.

ZalyKha Graceful Lorraina Allah. Ez volna a kislány neve, ha a szülők elérnék, amit akarnak. Az Allah családnév lenne, mégpedig azért – mondják a szülők – mert nagyon nemes név. Az ő elhatározásuknak pedig nincs semmi köze a valláshoz.

A hatóságok azzal érvelnek, hogy a törvények értelmében vagy az anya, vagy az apa vezetéknevén jegyezhetik csak be a gyermeket. Vagyis Allah helyett tessék a Handy és a Walk közül választani, esetleg mindkettőt használni.

Ezt a szülők nem fogadják el, az American Civil Liberties Union jogvédő szervezettől kértek segítséget. Azzal érvelnek, hogy miután így nem tudják anyakönyveztetni a kislányt, az társadalombiztosítási számot sem kaphat, vagyis a későbbiekben gondok lehetnek az iskoláztatásával vagy az egészségügyi ellátásával.

Hogy ők maguk miért nem hajlandók elállni igazán eredeti névválasztásukról, arról nem szólnak a hírek. Az ACLU mindenestre felvállalta az ügyet és már be is nyújtotta a keresetet Georgia állam ellen. Ebben az áll, hogy az államnak nem dolga, hogy meghatározza: miként nevezhetik el a szülők a gyermekeiket és miként nem. Ebben a konkrét esetben a jogvédők szerint a szólás szabadsága és az egyenlő bánásmód elve is komolyan sérül – írja az AFP francia hírügynökség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez