Visszarendeződés – exkluzív Aszad-interjú az AFP-nek

Szíria államfője tagadja, hogy ők vetettek volna be vegyi fegyvert civilek ellen április negyedikén. A támadásnak 87 civil halottja volt, köztük 31 gyerek.

A nyugati hatalmak emiatt javaslatot nyújtottak be az ENSZ Biztonsági Tanácsában Szíria elítélésére, de Oroszország vétója ennek az elfogadását megakadályozta. 2013-ban Oroszország vállalta, hogy megőrzi, illetve megsemmisíti Szíria vegyifegyver-készleteit. Aszad elnök erre hivatkozva állította a francia AFP-nek adott exkluzív interjújában, hogy Szíriának nincsenek vegyi fegyverei.

De akkor ki hajtotta végre a gáztámadást, mely oly sok civilt megölt? Aszad elnök szerint a nyugati hatalmak titkosszolgálati módszerekkel hajtottak végre akciót, hogy igazolhassák azt az amerikai rakétacsapást, mely néhány nappal a gáztámadást követően bekövetkezett Szíriában. Putyin elnök teljes mértékben elfogadja és támogatja Szíria álláspontját. Ezt fejtette ki akkor is, amikor a Kremlben fogadta Tillerson amerikai külügyminisztert.

Az USA álláspontja gyökeresen eltér attól, amit Aszad és Putyin állít. Donald Trump nemes egyszerűséggel állatnak nevezte Aszad elnököt. Washington visszatért ahhoz a korábbi álláspontjához, hogy Aszad elnöknek távoznia kell posztjáról ahhoz, hogy béke legyen a térségben. Néhány nappal a gáztámadást megelőzően Washingtonban még úgy fogalmaztak: Aszadra szükség van a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Az oroszok továbbra is ezt az álláspontot vallják.

Az USA és Oroszország viszonya mélypontra érkezett – hangsúlyozta Donald Trump. Ehhez képest elég jól ment Putyin és Tillerson találkozója a Kremlben – tette hozzá. Az USA, Oroszország és Törökország fegyveres erőinek vezérkari főnökei nemrég még egyeztették az elképzeléseiket az Iszlám Állam elleni harcról. Ma már elmúlni látszik ez a lehetőség. Visszaállt a korábbi állapot, mely a szíriai polgárháború kezdetén, 2011-ben kialakult: a nyugati hatalmak Aszad ellenfeleit támogatják miközben Oroszország és Irán kiáll Szíria államfője mellett. Eközben több mint ötmillió ember vált földönfutóvá Szíriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez