90 fölé nőtt a szuperbomba áldozatainak száma

Az első számok még pontosan három tucatról szóltak. Most már több mint 90-ről. Az afganisztáni Achin terület kormányzója szerint ennyi iszlamista terroristát ölt meg a MOAB.

Az amerikaiak helyi idő szerint csütörtökön este dobták le “minden bombák anyját”, a több mint 9 méter hosszú GBU-43/B jelűt az Iszlám Állam alagútjaira az afganisztáni Nangarhar tartományban. Ez volt a Pentagon által valaha is bevetett legnagyobb nem nukleáris bomba. A civilek addigra már elmenekültek a térségből, ahol két hete folyik az offenzíva az ISIS ellen.

A halottak új számát Nangarhar tartomány Achin területének kormányzója erősítette meg a BBC-nek, hozzátéve, hogy egyetlen civil sem esett áldozatul. Mindazonáltal úgy tudni, hogy néhány lakóház megsemmisült. Az Iszlám Állam korábban azt közölte, hogy nem veszített embert a támadásban.

A MOAB-ot még 15 éve építették, de most használták először.

Az afganisztáni volt az ISIS első szárnya az arab világon kívül. Megalakítását 2015. januárjában jelentették be. Bunkereket, alagutakat és kitejedt aknamezőket hozott létre. Az óriásbomba bevetésére azért volt szükség, hogy az afgán és az amerikai hadsereg folytathassa offenzíváját az iszlamisták ellen – mondta John Nicholson tábornok, az amerikai hadsereg afganisztáni parancsnoka.

Jóllehet a bomba ledobását a kabuli kormány támogatta, Hamid Karzai exelnök szerint az nem volt más, mint Afganisztán embertelen és brutális kihasználása új és veszélyes fegyverek tesztelésére.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez