Öngyilkos merénylet menekültek ellen Aleppónál – mintegy 100 halott

Egy kisteherautóban robbantotta fel magát az öngyilkos merénylő amellett a buszkonvoj mellett, mely menekülteket szállított Aleppóból és környékéről. A szír kormány szerint a halottak száma meghaladja a százat és sok a sebesült is.

A nyugati hírügynökségek 43 halottról és sok sebesültről tudnak. A robbanás után csak órákkal később indult meg a mentés, hiszen a kormánycsapatok és a lázadók között teljes a bizalmatlanság.

A polgári lakosság kitelepítéséről sem Damaszkusz állapodott meg a lázadókkal, hanem a két felet támogató Irán illetve Katar kötött egyezményt márciusban. Eszerint a harcoló felek megengedik a polgári lakosság elszállítását autóbuszokon. Most egy 75 buszból álló konvojt támadott meg az öngyilkos merénylő. A konvoj 5000 menekültet szállított el a háborús övezetből. A robbanás után a konvoj leállt és órákig nem mozdult, de végül célba ért.

A menekültek a kormányhoz hű lakossághoz tartoztak. Szíriában 2011 óta folyik polgárháború, melynek során a szunnita többség milíciái támadják a damaszkuszi kormány csapatait, akik az alavita és keresztény kisebbségre támaszkodnak. Kezdetben a nyugati világ és a szunnita arab államok a milíciákat támogatták Aszad elnökkel szemben, aki Irán és Oroszország támogatását élvezi.

Nemrég Washingtonban változtattak az eredeti elképzeléseken és már nem követelték Aszad távozását, mondván: szükség van rá az Iszlám Állam elleni harcban. Ezt követte az a gáztámadás civil lakosság ellen, mellyel a nyugati hatalmak Aszad elnököt vádolták. Trump elnök rakétacsapást rendelt el, és az amerikaiak célba vettek egy katonai támaszpontot Szíriában. A helyzet most olyan, mint 2011-ben Szíriában: a kormány számíthat Oroszország és Irán támogatására, míg a lázadók mögött ott állnak a szunnita arab államok, Törökország és a nyugati hatalmak. A menekültáradat pedig folytatódik Szíriából, hiszen még a polgári konvojokat sem kímélik az öngyilkos merénylők, akik közül az egyik mintegy 100 civilt ölt meg Aleppó közelében.

Fotó: Reuters / Ammar Abdullah

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez