20 év után először küld csapatokat Amerika Szomáliába

Pénteken megerősítették a hírt, miszerint hamarosan megkezdődik az amerikai csapatok bevonása az al-Shabab elleni harcba az Afrika szarván lévő országban.

Az utolsó, Szomáliában állomásozó amerikai csapatok 1994-ben hagyták el az országot egy előző évi balul sikerült katonai akció után –  akkor két helikopterüket lelőtték a Havíje klán ENSZ-csapatok elleni válaszcsapásában, Mogadishuban. Egy év múlva a teljes ENSZ-misszió kivonult az országból.

Most azonban újra megjelennek az amerikai csapatok Szomáliában, Donald Trump ugyanis jóváhagyta és kiterjesztette a katonai tevékenységüket. Körülbelül 40 amerikai katona fogja segíteni a szomáliai nemzeti hadsereg kiképzését, de szükség esetén a  biztonsági erők tagjaként közbe is léphetnek – írja az Africanews.

A hivatalos információk szerint a cél az al-Shabab tevékenységének megfékezése, a dzsihádista csoport ugyanis rendszeresen hajt végre terrortámadásokat a fővárosban. Ehhez nem ritka, hogy nőket és gyerekeket használnak, de az autókba rejtett pokolgépekkel is gyakran robbantanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez