Esküvő éjfélkor – keresztény-muzulmán menyegző Egyiptomban

Éjszaka tartjuk az esküvőt, hogy egyikünk családja se maradjon szégyenben – magyarázza a boldog vőlegény a BBC tudósítójának Núbiában Egyiptom déli részén, ahol a keresztény kisebbség és a muzulmán többség viszonylag harmonikusan él együtt. A vegyes házasság mégsem elfogadott.

A fiatal pár Asszuán városában ismerkedett meg és  hét évig járt jegyben, amíg a szülők, az imám és a keresztény pap rábólintottak a frigyre. Sose hittem volna, hogy elfogadják – vallja be Sally, a keresztény menyasszony. Nagy a bizalmatlanság a két közösség között annak ellenére, hogy errefelé nincsenek merényletek, mint északon. A 2011-es forradalom óta 54 olyan merényletet jegyeztek fel, melynek célpontja a kopt kisebbség volt. Karácsonykor Kairóban robbant bomba egy keresztény katedrálisban, nemrég pedig Alexandriában és Tantában támadtak rá a dzsihádharcosok a keresztény gyülekezetre virágvasárnap. 45 ember meghalt és sokan megsebesültek.

Núbiában, a Nílus felső folyása mentén merényletek nincsenek, de a két közösség elég távol áll egymástól. A vegyes házasság ritka, mint a fehér holló. De végül mind az imám, mind a kopt pap elfogadta a fiatalok választását. A keresztények évszázadok óta éltek már itt, amikor bejöttek a muzulmánok – fejtegeti a helyi imám. Mind a két közösségnek el kell ismernie a másikat! – teszi hozzá. Megtanultuk a keresztényektől azt, hogy egy férfinak elég egy feleség – mondja az imám, aki szerint ma már a muzulmánok is követik ezt a példát. Ezek szép szavak, de azért az esküvőt éjszaka tartják, hogy egyik család se maradjon szégyenben a másik előtt.

A lánybúcsú egy rövid hajókirándulást jelent a Níluson. Sally, a menyasszony mégis nagyon boldog: most már minden rendben lesz! Sok gyereket akarok – hangsúlyozza a keresztény lány, aki muzulmán fiúhoz ment férjhez Núbiában, Egyiptomnak abban a részében, ahol a két közösség viszonya még viszonylag harmonikusnak mondható. Közben persze itt is érvénybe lépett a szükségállapot, melyet azután mondtak ki, hogy iszlamista fanatikusok két merényletet is elkövettek keresztény templomok ellen Egyiptomban.

Fotó. BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez