A szépség szigete – egy különleges szálloda Núbiában

Egyiptom legdélibb részén, a szudáni határ közelében épült fel az ország talán legeredetibb szállodája. Több szempontból is az.

Asszuán környéke régóta téli menedéke sok európainak – és persze egyiptominak is. A környék leghíresebb szállodájában, az Old Cataractban többször megfordult rengeteg más híres vendég mellett Winston Churchill és Agatha Christie is. Itt fogott bele hotelépítésbe Ahmed Szakr közgazdász, üzletfejlesztő is.

Kezdetben csak a család céljaira álmodott valamit, de aztán arra gondolt: mi lenne, ha a majdani helyet mások is tudnák élvezni, és nemcsak a téli hónapokban, hanem egész évben? Hisz Asszuán gyönyörű és a környéken is rengeteg a látnivaló, a legtöbb közülük fáraókori.

Gharb Szuhail környékén épített fel hát egy egész kis falut a Nílus partján. Teraszos épületeiből a hotel minden pontjáról gyönyörű a kilátás. Az Ashry Narty (Szépség szigete) szálloda terveit egy 24 éves építésznő készítette, Mai Badr. Tulajdonképpen nem ide szánta, ez volt a diplomamunkája – amit aztán megvásárolt tőle a kivitelező. Mert mintha éppen ebbe a tájba álmodta volna bele az épületeket.

es2

Hogy a gyönyörű sziget még gyönyörűbb legyen, művészeket várnak egyhetes fesztiválra. A dolguk az lesz, hogy kidekorálják a falakat. Galériát hozzanak létre a hotelből, olyat, amit aztán nemcsak a szállóvendégek látogathatnak, hanem bárki. Május első hetében 30 festőt látnak ennek jegyében vendégül. Kétszázan jelentkeztek, az építész most válogatja ki közülük azokat, akik végül mehetnek és festhetnek.

De ennél is többet akarnak tenni Núbiáért: a majdani profit monden tizedik fontját egy alapba fizeti majd a tulajdonos. Az alapból pedig kórházat és iskolát hoznak létre Gharb Szuhailban.

A szállodát hivatalosan majd október végén nyitják meg. De a művészeti seregszemlét aztán is évről évre megtartanák majd, 200 résztvevővel. Ha találnak hozzá szponzort. Ami ma nem könnyű Egyiptomban a gazdaság és a pénzügyek helyzete miatt. A nemzeti valuta gyengülése a duplájára emelte az építkezés első fázisának költségeit.

es

Eddig 12 millió egyiptomi fontot nyelt el a projekt, egy részét hitelből. De Ahmed Szakr abban bízik, hogy ha be tudják fejezni a második fázist is további 16 szobával, a szálloda értéke megsokszorozódik. A befektető most Tokióban van, a mesterdiplomáját írja arról, hogyan hozhatnak létre közös értékeket a vállalkozók a helyi közösségekkel.

(Egyptian Streets)

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez