Rajongóinak integetett a 87 éves Mubarak

87 éves lett tegnap Egyiptom 2011-ben megbuktatott elnöke. Körülbelül száz rajongója ünnepelte a születésnapot a kairói katonai kórház előtt, ahol a három évtizeden át vasmarokkal kormányzó ex-államfőt kezelik.

A tömeg már reggel gyülekezni kezdett a kórháznál, a volt elnök fotóit a magasba tartva. Jelszavakat is kiabáltak, az exdiktátort éltették és dicsérték. Meg a támogatásukról biztosították Mubarakot, akinek korrupciós ügyében szombaton hoz ítéletet a bíróság.

Ez az ítélet már az újratárgyalást fogja lezárni: a kairói semmítőszék ugyanis januárban eltörölte az ügyben a volt elnökre kiszabott többéves börtönbüntetést. Az “elnöki palota sikkasztásról” van szó: a vád szerint az elnöki paloták renoválására szánt pénzből 126 millió egyiptomi fontot, vagyis csaknem 5 milliárd forintnyi közpénzt sikkasztott el a volt államfő és két fia. Az összegből aztán a családi ingatlanokat bővítették. Mubarakék azóta a pénzt, vagy legalábbis annak oroszlánrészét állítólag visszafizették.

Miután tavaly novemberben már egy kairói büntető törvényszék úgy döntött, hogy az exelnök nem felelős a bukásához vezető felkelés idején meggyilkolt több mint kétszáz tüntető haláláért, és több kisebb perben is felmentő ítélet született, ez a korrupciós az egyetlen ügy, ami miatt még eljárás folyik ellene. Vasárnap olyan hírek kaptak szárnyra az egyiptomi írott és az elektronikus médiában, hogy Mubaraknak már biztosították is a volt elnököknek járó juttatásokat. Ezt azóta hivatalosan cáfolták, ám az internet népe így is felháborodott. Mint ahogy azon is, hogy a két Mubarak-fiú, Gamal és Alaa fotók tanúsága szerint a hétvégén kirándult a piramisokhoz. Többen azt kérdezték, hogyan lehetnek ők szabadlábon, miközben a 2011-es forradalom aktivistái közül sokan rácsok mögött vannak – írja a Daily News Egypt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez