Az amerikaiak meghekkelték az orosz és az iráni elnök honlapját is

Az NSA (National Surveillance Service) nemcsak a két elnök honlapját követte figyelemmel, de Oroszország nukleáris központját is. A Shadow Broker nevű hekkercsapat tette közzé a leleplezést, melyet az amerikai elektronikus hírszerzés főnökei nem kívántak kommentálni.

Korábban Mike Pompeo, a CIA új főnöke azzal vádolta a Wikileakset, mely sok titkos dokumentumot kiszivárogtatott, hogy együttműködik hírszerző szolgálatokkal, mindenekelőtt az oroszokkal. Edward Snowden, az NSA egykori munkatársa, aki 2013-ban leleplezte, hogy az amerikaiak nemcsak ellenfeleiket, de a szövetségeseiket is lehallgatják, Oroszországban él, mert hazájában letartóztatás fenyegeti.

Korábban a Shadow Broker nevű hekkercsapat arra hívta fel a figyelmet, hogy az NSA meghekkelte a Swift rendszert, mely a bankok közötti gyors átutalást intézi. Elsősorban a közel-keleti és a latin-amerikai számlák iránt érdeklődtek. A Közel-Keleten mindenek előtt azért, mert kíváncsiak voltak arra, hogy a terrorista szervezetek honnan is kapnak pénzt. Latin-Amerikában a nagy korrupciós ügyek érdekelték őket.

Mindeközben Washingtonban folyamatosan azzal vádolják az orosz titkosszolgálatokat, hogy beavatkoznak más államok belső ügyeibe, például a választások idején. A demokrata ellenzék azzal vádolta Donald Trumpot, hogy az oroszok segítségével lett az USA elnöke.

Moszkvában enyhülést vártak Donald Trumptól, de egyelőre csalódniuk kellett. Az amerikai elnök legutóbb úgy nyilatkozott, hogy jelenleg mélyponton vannak az USA és Oroszország kapcsolatai Szíria miatt. Tillerson külügyminiszter nemrég Iránt bírálta, vagyis az USA diplomáciája mindinkább a hagyományos vonalhoz tér vissza, mely mind Oroszországot, mind pedig Iránt az ellenfelek közé sorolta.

Fotó: az NSA főhadiszállása Fort Meade-ben, Maryland / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez