Női diplomácia: Ivanka Trump Berlinben

Az USA elnökének 35 éves lánya, aki egyben apja tanácsadója is, első hivatalos útját Németországban teszi, ahol találkozik Merkel kancellárral és résztvesz a Women 20 (W20) világfórumon.

A női vezetők szerepével foglalkozik ez a világfórum, melyen beszédet mond Christine Lagarde, az IMF francia vezérigazgatója is. Ivanka Trump berlini útja előtt Angela Merkel telefonon tárgyalt Donald Trumppal. Megvitatták Szíria és Jemen helyzetét, valamint Ukrajna problémáit. Trump a támogatásáról biztosította a németek és franciák közös béketervét Ukrajnában, a minszki megállapodást.

De hát maradt még megoldatlan probléma bőven az USA és Németország kapcsolatában: a globális kereskedelem eltérő megítélése, a NATO finanszírozása, a migráció, és így tovább. Merkel kancellár márciusban járt Washingtonban: az ellentétek megmaradtak, de később Trump úgy nyilatkozott, hogy a személyes kapcsolat jól működött. Washingtonban ismerkedett meg Merkel Ivanka Trumppal, akivel közös fórumon vett részt a nők továbbképzéséről. A német kancellárt meglepte, hogy az amerikai elnök lánya, aki egy elit üzleti iskolában végzett, mennyire tájékozott a világ ügyeiben. Ehhez persze a családi gyökerek is hozzájárultak: Ivanka édesanyja a szocialista Csehszlovákiában látta meg a napvilágot. Férje, Jared Kushner olyan lengyelországi zsidó családból származik, mely a holokauszt elől menekült Amerikába. Maga Ivanka a férje kedvéért át is tért a zsidó hitre.

A berlini út az első, melyen Ivanka Trump megmutathatja, hogy a női diplomácia olykor hatékonyabb, mint a papa kissé nyers módszerei. Az elnök lányának elő kell készítenie a talajt Trump európai látogatásaihoz: NATO-csúcs lesz májusban és G20 csúcstalálkozó júliusban Hamburgban. Addig az USA elnökének ki kell alakítania álláspontját az Európai Unióval kapcsolatban és valamiféle megoldást kell találnia Washington és Moszkva mélyponton lévő kapcsolataira. Ezek meglehetősen férfias témák, de Angela Merkel megmutatta az elmúlt 12 évben, hogy a nők ezen a téren is legalább olyan hatékonyak, mint az erősebb nem képviselői. Ivanka Trump berlini útja után kiderül: a női diplomácia az USA és Németország kapcsolatait is helyre tudja-e hozni. Az viszont biztos, hogy bármiről is tárgyaljon Ivanka Trump Berlinben, nem lesz gondja azzal, hogy az információkat az elnök fülébe juttassa…

Fotó: Ivanka Trump és Angela Merkel Wasingtonban / local.de

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez