Megválasztották az Év tanárait

Ők lettek a legjobb pedagógusok a Középsuli.hu szavazásán.

Csörszné Tar Enikő Kisvárdáról és Unger Enikő Marosvásárhelyről lettek az Év tanárai a piacvezető középiskolai portál, a Középsuli.hu idei szavazásán. Most első alkalommal a Bethlen Gábor Alapkezelő szakmai támogatásával határon túli pedagógusokat is díjaztak. A Tánc világnapján, látványos külsőségek mellett, zenével és tánccal színesített rendezvényen adták át az elismeréseket a Magyarság Házában.

000evt

Csörszné Tar Enikő, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium angoltanára, nevelési igazgatóhelyettese, illetve az intézményben működő Arany János Tehetséggondozó Program programfelelőse és Unger Enikő, a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Pedagógiai Szaklíceum és Művészeti Szaklíceum földrajz szakos tanára lettek az Év tanárai.

000evt2

Az átadóünnepségen Szilágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkárára kiemelte: a külhoni magyar pedagógusok munkájának mércéje nemcsak az, hogy milyen lesz a magyar jövő Tordán, Zentán vagy éppen Rimaszombatban, hanem, hogy lesz-e egyáltalán magyar jövő, lesz-e kit tanítani évtizedek vagy akár évszázadok múlva is. Az oktatási intézmények helye a nemzet megtartásában legelöl van: mindenhol és minden időkben a legfontosabb tartópillérei a magyarság megmaradásának.

Sokezren szavaztak a jelöltekre

Az Év tanára jelölést diákszervezetek és szakmai szervezetek, pedagógusszervezetek egyaránt megtehették – mondta el Kovács Robertina, a Középsuli főszerkesztője. A Bethlen Gábor Alapkezelő külhoni pedagógusszervezeteknek juttatta el a nevezési leírást. A jelölések beérkezését követően az oktatóknak egy sztenderd kérdéssort küldtek, a válaszok megjelentek – fotóval együtt – a Középsuli.hu felületén. A kérdésekre adott válaszok alapján egyetemi oktatókból álló szakmai bizottság döntötte el, kik kerüljenek a döntőbe. Szavazni a Középsuli Facebook felületén és a Kozepsuli.hu online portálon lehetett. Ezek a szavazatok összeadódtak. Kovács Robertina szerint a díj legitimitását erősíti, hogy az olvasók, a diákok és a tanárok tábora végül közvetlen szavazással választotta meg a nyerteseket, szavazatok ezrei érkeztek. A legtöbbet elérő lett az Év tanára – mutatta be a szavazás menetét Kovács Robertina.

Az Év tanárai szavazáson  második díjat Baksa Ádám, a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban testnevelést oktató pedagógus, a határainkon túli magyar pedagógusok közül pedig Bernád Ildikó, a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola matematika és fizika szakos tanárnője kapott. Az Év tanára szavazáson harmadik helyen végzett Meskóné Sütő Ágnes, a Budapesti Vendéglátó-ipari és Humán Szakképzési Centrum Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskolájának matematika-informatika szakos tanára, és Szórád Endre, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium kémia szakos tanára. A szervezők két különdíjat is kiosztottak, elismerésben részesült Tömpe László, a monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium földrajz szakos tanára és Koszecz Györgyi, a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanárnője.

Magyar óvodák a határokon túl

A díjátadó különösen fontos állomása annak a folyamatnak, melynek során 17,1 milliárd forintos forrásból útjára indult egy Kárpát-medencei óvodaépítési és fejlesztési program, amelynek segítségével 68 új bölcsőde és óvoda épülhet a Kárpát-medencében, valamint további 215 fejlesztésére és több mint 1500 magyar sarok kialakítására lesz lehetőség. „Mindez azonban csak egy keret, amit a külhonban oktató tanárok lelkesedése és a jövő generációba vetett hite tölt meg tartalommal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudják és érezzék, hogy megbecsüljük munkájukat. Ehhez kíván hozzájárulni az ÉV TANÁRA díj, amelyet a Középsuli.hu és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének eredményeképpen először osztunk ki a legjobbnak értékelt határon túli magyar pedagógusoknak. Bízom benne, hogy hagyományt sikerül teremteni, és a jövőben még sok, a magyar megmaradásért munkálkodó pedagógus nyerheti el a kitüntetést” – tette hozzá a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkárára.

A magyar zene és tánc ünnepe is

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a rendezvényen az összetartozás szerepét hangsúlyozta. Kallós Zoltán szerint „addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk”. A rendezvényre meghívott Kárpát-medencei ifjúsági néptánccsoportok műsorával ezt kívánták bemutatni. A résztvevők köszönthették Vaszi Leventét Kostelekről, Gyimesből, a Csillagocska Néptáncegyüttest Nagyváradról, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttest Zselizből, Felvidékről, a Mákvirág Néptánccsoportot Bácsfeketehegyről, Vajdaságból, a Ritmus Néptáncegyüttest Kárpátaljáról, a koreográfiát készítő Berecz Istvánt, a Bem Néptáncegyüttest, valamint a minden együttesnek „talpalávalót húzó” muzsikusokat: Kalász Mátét és zenekarát.

000evt3

Fotók: Bocskay Zsolt

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez