Részeges férj verve jó – miniszter

Madhja Prades állam (India) egyik tárca nélküli minisztere 10 ezer sodrófát osztott ki az asszonyok között. A nagy médiafigyelmet kapott esemény egy kollektív esküvő keretében zajlott, ahol 700 pár mondta ki a boldogító igent.

Minden menyasszony kapott egy-egy sodrófát a minisztertől, de jutott bőven az anyósoknak és lánytestvéreknek is. Az alkoholizmus ugyanis népbetegség Indiában.

Ha egy férfi 100 rúpiát keres, akkor abból 50-et biztos eliszik – mondta a miniszter, aki minden bizonnyal jól ismeri népét. Persze a vallás tiltja az alkoholfogyasztást mind a hindu többség, mind a majd 200 milliós muzulmán kisebbség számára, de a férfiak többsége fütyül a tilalomra. Ha elmegyek egy faluba, akkor az asszonyok nekemesnek, mondván: az állam tiltsa be az alkoholt! Nem megalapozatlan az asszonyok siráma, hiszen a kocsmák és az alkoholt árusító üzletek virágoznak szerte Indiában. A férfiak a nehéz életkörülményekkel és a kilátástalan nyomorúsággal indokolják általában a kocsmázást. Sok faluban nincs is más olyan hely, ahol találkozhatnának az emberek.

Az állam próbál fellépni az alkoholizmus ellen – nemcsak sodrófa-osztogatással. Április elsejétől érvénybe lépett a száraztörvény a főutak mentén: 500 méteren belül tilos az alkohol árusítása! Nem véletlen a szigorú tilalom. Az alkoholizmus ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy a férfiak a kocsmába hordják a pénzt és otthon aztán elpáholják az asszonyt, ha panaszkodni mer, hanem azt is, hogy becsípve is a volánhoz ülnek. Bár Indiában a világ gépjárműveinek az 1%-a fut csak az utakon, de a súlyos balesetek 10 %-a itt történik!

Lehet-e törvénnyel vagy sodrófával visszaszorítani az alkoholizmust? A szeszgyártó cégek, az éttermek és a főutak melletti kocsmák máris panaszkodnak. Összeségében 10 milliárd dolláros veszteségről beszélnek. Ez a harc az alkoholizmus ellen biztos, hogy nem lesz a végső, de komoly fordulatot jelez. A közvélemény eddig a részegeskedő férj mögé állt, ha az konfliktusba került a családjával. Most, hogy egy miniszter adott sodrófát az asszonyok kezébe, ez megváltozik: immár állami jóváhagyással páholhatják el a részeges férjeket Indiában…

Fotó: CNN

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez