Szocsi után: Moszkva és Ankara biztonsági zónákat tervez Szíriában

Ezekben a zónákban a lakosság viszonylag nyugodtan élhetne. Nem kellene attól tartania, hogy a hat éve tartó polgárháború az életét fenyegeti. Ebben állapodott meg Szocsiban Putyin orosz és Erdogan török elnök.

Az orosz államfő a sajtóértekezleten azt is elmondta, hogy az USA is helyesli a biztonsági zónákat. Putyin nemrég telefonon tárgyalt Donald Trumppal. Ez volt az első ilyen beszélgetés azóta, hogy az amerikaiak rakétacsapást mértek Oroszország szövetségesének, Aszad elnöknek a hadseregére. A szíriai polgárháborúban Oroszország és Irán Aszad elnököt támogatja, míg az USA és Törökország a szíriai államfő távozását szeretné elérni.

Erdogan elnök azt javasolta Szocsiban: dolgozzanak ki olyan béketervet Szíriában, melyet Törökország, Oroszország és Irán garantálna. Ez az elképzelés kihagyja az Egyesült Államokat, mellyel Erdogan viszonya meglehetősen feszült. Bár Törökország a NATO tagja, de Erdogan azzal vádolta meg Washingtont, hogy támogatta az ellene szervezett puccsot tavaly nyáron.

Törökország és Oroszország viszonya meglehetősen ellenséges volt azt követően, hogy a törökök lelőttek egy orosz gépet, mely Aszad elnök támogatására hajtott végre támadásokat Szíriában. Azóta Erdogan bocsánatot kért Putyin elnöktől és a két állam kapcsolata jelentősen javult. Ezt jelentős mértékben elősegítette az, hogy mind az Egyesült Államokban, mind az EU-ban sok támadás érte mind az orosz, mind pedig a török elnököt. Merkel kancellár a napokban tárgyalt Putyin elnökkel Szocsiban, de az alapvető kérdésekben nem kerültek közelebb az álláspontok. A gazdasági együttműködés azonban folytatódik Oroszország és Németország között a szankciók ellenére is. Ugyancsak a gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta Putyin és Erdogan Szocsiban. Minden szankciót megszüntettek egymással szemben és megpróbálnak együttműködni a jövőben, hogy kivédjék a meg-megújuló nyugati támadásokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez