Moszkva belement Aszad távozásába?

Az al-Hayat londoni székhelyű, pánarab napilap csütörtökön azt közölte: John Kerry amerikai külügyminiszter arról tájékoztatott több arab országot, hogy megállapodásra jutottak Moszkvával Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsáról, valamint az Iszlám Állam elleni katonai lépésekről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik név nélkül nyilatkozó diplomatájára hivatkozva az al-Hayat azt írta, egyelőre nem tűztek ki időpontot Aszad távozására.

Az Egyesült Államok és Oroszország közötti egyezséget állítólag zárt ajtók mögötti diplomáciai egyeztetéseken kötötték meg. Az alku az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni katonai műveleteket is tartalmaz.

A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja rámutatott arra, az utóbbi időben számos, egymásnak ellentmondó beszámoló látott napvilágot az Aszad sorsát érintő, állítólagos amerikai-orosz alkukról. Az izraeli lap szerint az al-Hayat a szaúdi keményvonalas nézetekhez igazodva tudósít a szíriai válságról, és így elképzelhető, hogy az Öböl-menti országok valamelyikétől származó értesülés célja a nyomásgyakorlás.

Szaúd-Arábia a szíriai felkelőket támogatja a több mint öt éve tartó konfliktusban, akiknek álláspontja szerint Aszad nem lehet része a szíriai rendezési folyamatnak. Erre az álláspontra helyezkedik Washington is: a Fehér Ház előző napi közlése szerint Aszad nem vehet részt egyetlen szíriai egységkormányban sem.

A Ynet szerint miután Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban bejelentette, hogy kivonja erőinek egy részét Szíriából, olyan spekulációk láttak napvilágot, miszerint Putyin ezzel jelezte Aszadnak, hogy amennyiben a szíriai elnök szabotálná a polgárháború politikai megoldását, azzal az orosz katonai támogatást kockáztatná. Néhány nap múlva azonban világossá vált, hogy az orosz légierő részleges kivonása ellenére Moszkva továbbra is jelentős segítséget nyújt Damaszkusznak.

Néhány napja a szimbolikus jelentőséggel bíró Palmürát a szíriai hadseregnek az orosz légierő és más szövetséges milíciák segítségével sikerült visszafoglalnia az Iszlám Államtól.

Forrás:MTI

Kép: Telegraph

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez