A múlt dicsősége – Törökország feléleszti az oszmán sportokat

Lándzsájukat fényezik, aztán vérfagyasztó harci kiáltásban törnek ki. Vágtába csapnak az oszmán lovasok, miközben gyerekek tucatjai filmezik őket a telefonjaikkal.

Az isztambuli sport- és kulturális fesztiválon olyan sportokat népszerűsítenek, amelyeket évszázadokkal ezelőtt gyakoroltak a modernkori törökök elődei – a nomád közép-ázsiai lovasoktól kezdve a janicsárokon át az Oszmán Birodalom elitcsapataiig.

Több mint 800 sportoló vett részt a tradicionális sportok bemutatóján. Például a cirit nevűén, ami Közép-Ázsiából származik, a résztvevők fából készült lándzsákkal dobálják a másik csapat játékosait. “Ez a királyok sportja, Törökország lelkét jeleníti meg” – magyarázza egy 32 éves férfi, Erdem az AFP tudósítójának. A francia hírügynökség szerint a fesztivál része annak az erőfeszítésnek, amivel a török elnök az oszmán gyökereket próbálja újraéleszteni a birodalom bukását, a köztársaság megalapítását (1923) követő évtizedek nyugatizálódása után.

xgreat-ottoman-empire-turkey-jpg-pagespeed-ic-swh3azq6he

“Életet akarunk lehelni a hagyományos értékeinkbe, kezdve a sportokkal, hogy aztán ezen értékek mentén haladjunk” – mondta a török államfő egyik fia, Bilal Erdogan az AFP-nek. Ő maga egyébként az íjászat rajongója és a fesztivál szponzora.

Fotó: Daily Sabah
Fotó: Daily Sabah

A négynapos eseményre Isztambul európai oldalán alakítottak ki egy oszmán haditábort – egy olyan területen, ahol máskor politikai tüntetéseket szoktak tartani. Birkózók, íjászok, lovasok mutatták meg ügyességüket a hagyományos ételek készítését bemutató főzőtanfolyamok, közép-ázsiai táncbemutatók és szőnyegszövés között. Egy sátor előtt “kard és pajzs” játék folyik: párbajokat imitálnak a résztvevők. Köztük Adnan Balavan is, aki nyolcévesen kezdte, és ma már 57. Bursából jött, ez volt az első oszmán főváros.

Fotó: Daily Sabah
Fotó: Daily Sabah

Ezek a hagyományos sportok azokban a háborúkban születtek, amelyek az oszmán életet formálták és létrehoztak egy hatalmas birodalmat. Többségük aztán kihalt, amikor az 1. világháború végén végleg vége lett a régi rendnek is. Ami fennmaradt belőlük, azt a családokon belül hagyományozta egyik nemzedék a másikra.

A sportminiszter, Akif Cagatay Kilic azt ígérte, hogy a kormány a jövőben még több támogatást nyújt és arra biztatta a klubokat, hogy mutassanak nagyobb érdeklődést a tradicionális sportok iránt.

AA photo
AA photo

Sadi Bakir, a hagyományos birkózás török bajnoka szerint ennek már meg is van az eredménye. Az ő sportágában nagyon megnőtt az érdeklődés is, az állami támogatás is. A legutóbbi európai birkózó bajnokságokon a török sportolók öt aranyérmet szereztek. Vagyis a törökök régi dicsősége feljövőben van – mondja.

A hagyományőrző íjászklubnak már ezernél több tagja van, a gyerekek főként az oszmán szultánokról szóló filmsorozatoktól kapnak kedvet. Ezekből az utóbbi időben egyre többet forgatnak.

Bilal Erdogan / Saudi Gazette
Bilal Erdogan / Saudi Gazette

A szervezők szerint 800 ezren látogattak ki az isztambuli fesztiválra. Egy napon majd török olimpiai játékokat szeretnének szervezni, Közép-Ázsia, a Kaukázus és a Balkán sportolóinak részvételével. “Néhányan még nem érzik át annak a fontosságát, amit csinálunk” – mondta nyitóbeszédében Bilal Erdogan. “De egy nap beérik a gyümölcs. És Isten akaratából a 21. század a miénk lesz.”

Forrás, fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez