Olaszországban törvényt hoztak az internetes zaklatás ellen

A törvényt egy tragikus haláleset és a kiskorúakat egyre gyakrabban érintő internetes bántalmazások miatt léptették életbe. Olaszországban is súlyos problémát jelentenek a világhálón terjedő zaklatások.

Szerdától tilos kiskorúakat sértegetni és rágalmazni, zsarolni és személyazonosságukat ellopni az online felületeken Olaszországban, miután az olasz parlament elfogadta az internetes zaklatás elleni törvényt. A lépést Carolina Picchio, egy 2013-ban tragikus körülmények között elhunyt fiatal lány emlékének ajánlották – az ő esete ugyanis jól szemlélteti, mekkora pusztítást tud egy kiskorú életében okozni az internetes zaklatás.

Ahogy arról a The Local is beszámolt, Carolina 14 évesen vetett véget az életének, kiugrott a szobája ablakából 2013-ban. Korábban felkerült egy videó róla a Facebookra, amelyen részegen látható egy buliban. A videó elindította a rosszindulatú megjegyzések lavináját, amelyet ex-barátja és annak társasága jegyzett. A lány testvére és barátai akkor hiába jelentették a dolgot, nem történt lépés a Facebook részéről. Az új törvény értelmében azonban a 14 év felettiek és szüleik közvetlenül kérhetik a kiskorúakat sértő tartalmak eltüntetését a közösségi oldaltól. Ha ez 48 órán belül nem történik meg, egy független adatkezelőhöz fordulhatnak, aki közvetlenül avatkozik majd be a videó, fotó, bejegyzés vagy komment eltüntetésébe.

Olaszországban az oktatási minisztérium azt is elrendelte, hogy minden iskolában legyen egy tanár, aki figyel az internetes zaklatásokra. Az egyik erre szakosodott szervezet évente körülbelül 7000 esetet regisztrál – ennek tudatában joggal állítható, hogy szükség van a világhálón terjedő bántalmazások megfékezésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez