Afrikát ünnepelték a Vajdahunyad Várban

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Afrika Társaság (AHU) a budapesti afrikai nagykövetségekkel és konzulátusokkal közösen rendezte meg a kulturális és gasztronómiai élményeket nyújtó Afrika Napot. Az esemény támogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Mezőgazdasági Minisztérium volt.

Először a Budapestre akkreditált afrikai nagykövetek doyenje,  Lizeth Satumbo Pena angolai nagykövetasszony köszöntötte a vendégeket. Nagyon fontosnak tartotta az Afrika nap megünneplését – ez, mint mondta, mely kifejezi Magyarország érdeklődését a kontinens iránt.

Középütt az angolai nagykövetasszony, mellette marokkói kollégája és a magyar földművelésügyi miniszter.
Középütt az angolai nagykövetasszony, mellette marokkói kollégája és a magyar földművelésügyi miniszter.

A díszvendég Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt. Beszédében kiemelte az afrikai kontinens szerepét a kormány két éve meghirdetett Déli nyitás politikájában. A földrészen ma a korábbinál több magyar nagykövetség van, nőtt a külgazdasági szakdiplomaták száma és komoly kereskedőház-hálózatok épültek ki. Felhívta az afrikai országok figyelmét két idei eseményre: szeptemberben rendezik meg az OMÉK-et (a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt szeptember 20-24 között tartják) és a 3. Budapesti Afrika fórumot október 27-én.

dscf0169

dscf0136

Balogh Sándor, az AHU elnöke beszédében kiemelte, hogy a Magyar Afrika Társaság 11 éve dolgozik a földrészen. Orvosi missziókkal, gyermektámogatási programokkal, kulturális és kereskedelmi központok hálózatával (HTCC), egy hamarosan felépülő kórházzal és a tervezett sportiskola-hálózattal vesz részt Afrika fejlesztésében, segítésében.

dscf0181

dscf0143

A beszédeket kulturális program követte, melynek egyik fellépője a két éve már az AHU vendégeként Budapesten koncertezett Agorosso volt Malawiból. A korábban az “afrikai Oscar díj”, az African Academy Movie Award legjobb filmzene kategóriájában nyertes gitárművész megint elkápráztatta a közönséget.

agorosso-malawibol

dscf0213

A több száz vendég a programok után megkóstolhatta az afrikai ételeket, melyeket a követségek készítettek.

dscf0273

dscf0267

Az est utolsó eseménye a mindig nagyon várt tombola volt, fődíjként egy Egyiptomba szóló repülőjegyet lehetett nyerni.

Az egyik nyertes.
Az egyik nyertes.

A több mint négyórás változatos, baráti hangulatú Afrika napon a diplomaták, gazdasági szakemberek, itt élő afrikaiak és a kontinens barátai kötetlenül beszélgethettek és jobban megismerhették egymást.

dscf0270

dscf0261

dscf0232

Az Afrika Napon részt vettek az AHU vendégeként Magyarországon tartózkodó ugandai rendőrök is.

ugandai-rendorok

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez